Shadow Game

7 januari 2022

Kinderen die zich in eigen land onveilig voelen – omdat pakweg je huis om de paar dagen gebombardeerd wordt - hebben het recht om in Europa asiel aan te vragen. Dat is wat de wet zegt. Probleem: ze moeten wel op eigen kracht aan het loket zien te geraken om het juiste formulier in te vullen. En nog een klein detail: ze mogen Europa niet binnen.

Wie het toch probeert botst op sprekende muren van prikkeldraad die je dag en nacht waarschuwen dat je het niet moet wagen om de Europese Unie te betreden. Wie het toch waagt riskeert door de Kroatische of Hongaarse politie opgepakt en gemarteld te worden. Stokslagen en stroomstoten, gebroken armen en benen, gsm en schoenen afgepakt, terug de nacht in gejaagd, sneeuw of geen sneeuw, minderjarig of niet, je komt er niet in.

Vaak is dat het einde van een voettocht van een paar duizend kilometer, door weer en wind, amper geld om eten te kopen, drinken uit plassen op straat, hopen dat je onderweg niet verdrinkt of doodvriest, beroofd of verkracht wordt. Of erger.

En toch geven deze kinderen geven niet op. Radeloosheid leidt tot een vreemd soort vastberadenheid. Je moet het zien als een game, zeggen ze zelf. Je haalt the next level of je gaat dood. Do or die. Elke dag opnieuw.

Eefje Blankevoort en Els Van Driel volgden drie jaar lang minderjarige jongens die gewoon proberen te doen waar ze als kind recht op hebben: in Europa asiel aanvragen. Die helletocht werd een beklijvende documentaire aangevuld met een reeks korte documentaires en zelfs een computergame. Help jij Sami levend voorbij het mijnenveld de grens over? Meer info vind je hier.

Beluister het volledige gesprek :