Shanghai kondigt eenhondpolitiek aan

24 februari 2011

In Shanghai - 's werelds grootste gemeente - geldt binnenkort naast de Chinese eenkindpolitiek ook een eenhondbeleid. Elk huishouden mag maximaal één hond herbergen. Wie meerdere honden heeft mag die houden mits ze geregistreerd zijn.

Want Shanghai dreigt overspoeld te worden door honden. Volgens schattingen leven er 800.000 honden in Shanghai, en dat aantal stijgt jaarlijks met circa 30 %. Vorig jaar waren er 140.000 meldingen van Shanghanesen die door ongeregistreerde honden gebeten waren.

Ooit, toen gezelschapsdieren nog een exponent van de westerse decadentie waren, gold er in Chinese steden een totaal hondenverbod. Maar dat is opgeheven na Mao's overlijden en nu de Chinese middenklasse steeds meer te besteden heeft, kunnen er ook huisdieren af.

De 600.000 ongeregistreerde honden worden half mei, als de nieuwe wet ingaat, illegaal. Het nieuwe hondenreglement heeft naar verluidt tot verhitte discussies in de gemeenteraad geleid.

Wat als er puppies geboren worden? Die moeten volgens de nieuwe regels weggegeven worden aan een gezin zonder hond. Of aan speciale adoptiecentra.

Lees en beluister ook