"The shape of water" boven op de Oscars

5 maart 2018
"The shape of water" van Guillermo del Toro heeft 4 Oscars gewonnen, waaronder die voor beste film en beste regie. In de acteercategorieën gaan Frances McDormand, Gary Oldman, Allison Janney en Sam Rockwell zoals verwacht met de prijzen lopen.

De Oscar voor beste film, beste regie, beste muziek én beste decors: die prijzen heeft "The shape of water" van Guillermo del Toro afgelopen nacht op zijn naam geschreven op de uitreiking van de Academy Awards in het Dolby Theatre in Los Angeles. De film mag zich daarmee de grote winnaar van de 90e editie van de filmprijzen noemen.

Net als vorig jaar was Jimmy Kimmel de gastheer. Al bij de start van de show deelde hij heel wat sneren uit die met de actualiteit verband hielden. Zo riep hij alle winnaars op vol passie en uit het hart te spreken en daarbij bijvoorbeeld de studenten die op 24 maart in Washington D.C. tegen wapengeweld gaan protesteren een hart onder de riem te steken.

Hij hekelde ook genderongelijkheid en haalde de heisa rond de heropnames van "All the money in the world" van Ridley Scott aan. Michelle Williams deed die voor een habbekrats terwijl Mark Wahlberg liefst 1,5 miljoen dollar kreeg.

Voorts verwees hij naar "Call me by your name", de film van Luca Guadagnino over de opmerkelijke romance tussen een tiener en een iets oudere man. "Die heeft niet veel geld opgebracht, maar dat is niet het punt", zei Kimmel. "Zulke films maken we om Mike Pence nijdig te maken." Pence is de vicepresident van de VS en staat bekend om zijn conservatieve standpunten.

Acteerprijzen

De acteercategorieën hebben dit jaar geen enkele verrassing opgeleverd. Voor de 2e keer in haar carrière won Frances McDormand de Oscar voor beste actrice voor haar hoofdrol in "Three billboards outsite Ebbing, Missouri" van Martin McDonagh. Ook in 1997 won ze deze prijs, toen voor haar hoofdrol in "Fargo" van Joel en Ethan Coen.

"Ik hyperventileer een beetje", zei ze in haar dankwoord waarna ze àlle vrouwen onder de genomineerden in de verschillende categorieën vroeg recht te staan. "Dames en heren, kijk rond jullie. We hebben allemaal verhalen te vertellen en te financieren."

Lees meer op vrtnws.be

Lees ook:

Lijst van artikels