“Shell is al dertig jaar kampioen in klimaathypocrisie”

28 februari 2017
Dertig jaar geleden trok olie- en gasgigant Shell al aan de alarmbel voor de gevaren van klimaatverandering. De oliereus maakte in 1991 de alarmistische klimaatfilm Climate of Concern. Niet veel later sloot het bedrijf zich aan bij de antiklimaatlobby. Jelmer Mommers, journalist bij de Nederlandse nieuwssite De Correspondent, ontdekte de film.

Vijftien jaar voor de klimaatfilm An Inconvenient Truth van klimaatgoeroe Al Gore, draaide Shell een film waarin de oorzaken en gevolgen van broeikasgassen wordt uitgelegd. "Al dertig jaar, lang voor het grote publiek op de hoogte was, had Shell zeer gedetailleerde kennis over de gevaren van klimaatopwarming," stelt Jelmer Mommers. De film werd wereldwijd vertoond aan scholen en universiteiten.

Shell negeert al dertig jaar de consequenties van klimaatverandering. Je kan ze degelijk wel hypocriet noemen

"Heel wat Amerikaanse bedrijven zijn al sinds de jaren 70’ en 80’ op de hoogte van de effecten van klimaatopwarming," zegt Mommers. “Bedrijven zoals Shell moesten heel goed weten hoe de vork in de steel zat. Maar alleen: ze kunnen nu nog steeds niet omgaan met de uiteindelijke consequenties van hun klimaatkennis.”

Wie benieuwd is naar de film kan hem integraal bekijken op de website van De Correspondent. Samen met een reconstructie van hoe de oliereus aanvankelijk wilde inzetten op klimaatactie maar later de antiklimaatlobby versterkte.