Siegried De Schrijver: "Ik heb als vrouw nooit getwijfeld aan mijn keuze voor het leger"

4 oktober 2016
Siegried De Schrijver
Het Belgisch leger wil volgend jaar 1160 militairen aanwerven. Dat is een derde meer dan het afgelopen jaar. Defensie wil vooral inzetten op meer vrouwen en de gemiddelde leeftijd van onze strijdkrachten moet ook omlaag.
Momenteel zijn vrouwen slechts goed voor zowat 8 procent van het personeel bij Defensie en het aantal vrouwelijke sollicitanten blijft erg laag. Dat moet deze nieuwe campagne veranderen, zegt luitenant-kolonel Dominiek Saelens van Human Resources.
 

De komende tien jaar zal de helft van het personeelsbestand verdwijnen door natuurlijke afvloeiingen.

 
Dat betekent dat er om en bij 15.000 jobs moeten ingevuld worden volgens Saelens. Het leger zoekt zo’n 80 functieprofielen: van technici, over infanteristen tot tandartsen. Voor sommige functies biedt het leger zelfs een opleiding aan.
 
Siegrid De schrijver is een van de voorbeelden waarmee het leger graag uitpakt. Haar vader was ook militair dus die wereld sprak haar al erg vroeg aan. Na een opleiding van vijf jaar aan de Koninklijke Militaire School is ze aan de slag gegaan als Air Traffic Controller.
 

Ik heb als vrouw nooit getwijfeld aan mijn keuze voor het leger

 
De fysieke proeven zijn wat zwaarder volgens De Schrijver maar ook voor vrouwen is het perfect haalbaar.
 

Ik heb wel degelijk een aantal vrouwelijke collega’s.

 
Het beeld van het leger als een mannenbastion is achterhaald, aldus luitenant-kolonel Dominiek Saelens. Veel vrouwen weten blijkbaar ook niet dat er voor hen jobs zijn bij Defensie. Op termijn wil het leger graag dat 15 procent van het personeel vrouwelijk wordt.