"Signalen dat na Diegem nog veldritten niet zullen plaatsvinden"

14 september 2020
© VRT
Met wielercolumniste Bieke Purnelle en CEO van Flanders Classics Tomas Van Den Spiegel ging het in 'De Tribune' uitgebreid over de Ronde van Frankrijk. Peter Vandenbempt schoof aan over Laszlo Bölöni. En er werd gepraat over het publiek bij wielerwedstrijden.

"Niet goed om te zien hoe ASO omgaat met de protocollen"

De Ronde van Frankrijk 2020 is na twee weken een leuk kijkstuk gebleken. Alleen zijn er iets te veel mensen geweest die het van al te dichtbij wouden bekijken. Het aantal mensen dat op sommige plaatsen langs het parcours staat, roept grote vraagtekens op over de veiligheid van renners en het publiek.

Tomas Van Den Spiegel ziet het als CEO van Flanders Classics, dat onder meer de Ronde van Vlaanderen organiseert, met lede ogen aan. "Het is frustrerend als je zelf heel de tijd zelf overlegt en bijna een specialist Covid-protocollen bent geworden, om te zien dat er in de Tour geen rode draad is. De ene dag is er wel publiek, de volgende niet."

"Wat we zagen op de Peyresourde was onaanvaardbaar. De Tour is een beetje het ingangsexamen voor het hele wielrennen. Het gaat dan niet enkel om 2020, maar ook al om 2021. 'De Omloop Het Nieuwsblad' komt er in februari al aan."

Wat we zagen op de Peyresourde was onaanvaardbaar. De Tour is een beetje het ingangsexamen voor het hele wielrennen.

"Zien dat ASO er zo mee omspringt, is niet goed. Koersen voorbereiden is heel anders in deze tijden. Er moet veel meer overlegd worden, er moet zo vaak iets gewijzigd worden en ook financieel is het niet makkelijk. Denk bijvoorbeeld aan de VIP-tenten die er niet kunnen staan."

"Start- en prijzengeld? Opletten dat er nog crossen zijn"

Dat het moeilijke tijden zijn voor organisatoren bleek maandag nog. Machels burgemeester Marc Grootjans verbiedt de wereldbekerveldrit van Diegem door het coronavirus.

"Die cross vergt in normale tijden al meer logistiek dan andere veldritten", zei Tomas Van Den Spiegel. "Je zit met het specifieke gegeven van een dorpskern waarin wordt gereden. We waren misschien liever wat meer betrokken geweest bij deze beslissing, maar wat het aangeeft, is hoe ernstig de situatie is."

"Er bestaat vandaag de discussie over start- en prijzengeld, maar we mogen niet uitsluiten dat nog heel wat organisatoren er de stekker zullen uittrekken. Dan is er helemaal geen cross. Er is geen enkele organisator die zich momenteel geen zorgen maakt. We mogen er van uitgaan dat er nog crossen niet zullen plaatsvinden."

"In tegenstelling tot het wegwielrennen is ticketing in de cross een belangrijke bron van inkomsten. Net als het bier dat gedronken wordt door het publiek. Die logistieke kosten zijn niet te onderschatten. Het kan zijn dat organisatoren dus liever dit jaar overslaan. Die signalen zijn er wel."

Beluister de integrale uitzending van 'De Tribune':

Bron: sporza.be en 'De Tribune'

Lees ook:

Lijst van artikels