Silvio Berlusconi is terug

21 februari 2018
Over anderhalve week zijn er verkiezingen in Italië en raad eens wie mee de campagne domineert? De ondertussen 81-jarige Silvio Berlusconi!

“De man is niet verkiesbaar, maar doet wel mee” zegt Italië-expert Andrea Vreede in Nieuwe Feiten. “Hij mag immers niet zelf kandidaat staan voor het parlement, omdat hij in 2013 veroordeeld werd voor belastingfraude. Daar hoorde bij dat hij tot 2019 niet het parlement in kan.”

“Hij is voorzitter van zijn eigen partij ‘Forza Italia’, en mag dus op een verkiezingsposter staan” zegt Vreede. “Dat doet hij met de slogans: eerlijkheid, wijsheid, ervaring”. 

Vooral die ‘eerlijkheid’ spreekt bij ons tot verbeelding natuurlijk. Maar blijkbaar heeft hij ondertussen een ander imago opgebouwd: “Hij is een soort pater familias. Een geruststellende grootvader. En hij heeft al enkele jaren een verloofde.”

Zijn looks heeft hij ondertussen ook veranderd. “Hij heeft nu meer haar dan 20 jaar geleden, dat overkomt weinigen. Hij heeft ook een geweldig nieuw flitsend wit gebit.” En met die nieuwe looks staat hij ook graag op een podium: ”Hij is een performer, en hij houdt zielsveel van Italië. Zonder zijn publiek is hij niks.” Vreede maakt ook de vergelijking met die andere meneer met zijn opvallende uiterlijk:

Berlusconi was een soort voorloper van Donald Trump. Met het grote verschil dat hij ook best wel een aardige man is.

Een betrouwbare tweedehandswagen

Berlusconi is nu dus een oudere heer. "En hij spreekt erg tot de verbeelding van zijn leeftijdsgenoten en de generatie onder hem", zegt Vreede. “Italiaanse kiezers zijn vaak ouder. Die zijn meer behoudsgezind. Ze zien in hem een betrouwbare tweedehandsauto, als het ware.” Bovendien belooft hij belastingverlaging.

“Hij presenteert zich als een soort rustige redder van het vaderland. Want er is nu een groot gevaar, vindt hij, en dat is de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo.” 

Ook Andrea Vreede geeft toe dat zij wat bewondering voor hem heeft “We hebben hem al zo vaak politiek dood verklaard, en daar is hij weer, met de juiste woorden en de juiste slogans. Het is toch knap hoor.”

Radio 1 Select