Simon Stevin is ongeveer 400 jaar dood

19 september 2020
Hij draait zich nu om in zijn graf want een wiskundige heeft een hekel aan het woord ongeveer. En Simon Stevin is een super-wiskundige; hij heeft het woord wiskunde verdorie zelf uitgevonden. Hij is gestorven in 1620, vierhonderd jaar geleden, maar op welke dag weten we niet. Ergens tussen 20 februari en 8 april. Dus - mijn excuses, Simon - vierhonderd-en-een-klets jaar geleden.

Noemde ik Simon Stevin een wiskundige? Ook dat is slechts ongeveer waar. Hij was veel meer: fysicus, architect, boekhoudkundige, astronoom, strateeg, waterbouwkundige, politoloog, linguist. En in al die specialismen heeft hij grenzen verlegd. Noem Simon Stevin gerust de Da Vinci van het noorden.

Enkele van zijn beroepsbezigheden deelt Simon Stevin met Guido Vanden Berghe. Professor Vanden Berghe is geen architect, boekhoudkundige, astronoom, stateeg, waterbouwkundige, politoloog, of linguist. Maar hij is wel fysicus en wiskundige, net als Simon Stevin.

Professor Vanden Berghe heeft grote bewondering voor zijn wiskundige voorganger. Simon Stevin, zo is zijn overtuiging, heeft de wereld veranderd. En dat is te weinig geweten. Vandaar: een boek en een tentoonstelling. Simon Stevin van Brugghe, hij veranderde de wereld.

Beluister het volledige gesprek :

Radio 1 Select