Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Simpsons-fan Bart De Wever reageert op Apu-discussie

di 6 nov. - 7:48

Standup-comedian Hari Kondabolu is al een tijdje aan een kruistocht bezig tegen Apu, de Indische nachtwinkeluitbater uit The Simpsons. "Als je dat allemaal niet meer kan verdragen, wordt het een hele trieste samenleving” reageert Simpsons-fan Bart De Wever in ‘Nieuwe Feiten’.
Bart De Wever

Bart De Wever is naast burgemeester van Antwerpen ook een groot Simpsons-fan, en heeft de eerste seizoenen met passie bekeken. “Ik ben al een aantal jaren afgehaakt, maar ik ken de personages wel heel goed” zegt hij in ‘Nieuwe Feiten’.

Zo is Apu  Nahasapeemapetilon een uitvergroot stereotype van iemand die je wel eens tegenkomt achter de kassa in een nachtwinkel. “Hij spreekt met een bepaald accent, en rekent veel te hoge prijzen aan” zegt De Wever.  Maar “die uitvergroting gebeurt op humoristische wijze, en op een briljante manier”, voegt hij er meteen aan toe.

Het gebeurt trouwens wel vaker dat er stereotypes in ‘The Simpsons’ opduiken. Denk bijvoorbeeld aan de homoseksuele Waylon Smithers, aan de Schot Groundskeeper Willie, aan Bumbleebee Man, enzovoort. “Om dan van Homer zelf nog maar te zwijgen die het type is van de dikbuikige nogal domme en fastfood-verslindende Amerikaan waar we ook graag mee lachen” zegt De Wever. “Als je de context van de hele reeks ziet, en context is heel erg belangrijk, dan gaat het hier over het uitvergroten van types die wel bestaan. Op een humoristische wijze” zegt De Wever.

Aangezien iedereen er wordt doorgesleurd vind ik het heel sterk dat iemand hier aanstoot aan neemt.

"Waar eindigt dit?"

“We leven in een tijd waar iedereen graag doet alsof hij beledigd is”, zei Simpsonsbedenker Matt Groening al eerder, en dat vindt Bart De Wever wel een waarheid.  “Als je dit soort vrijheid van expressie gaat aanvallen, waar eindigt dat dan? Humor mag altijd nog een stapje verder gaan, denk ik” zegt hij.

De Wever: “Humor is een heel belangrijk ventiel in een samenleving. Als je dat gaat dichtdraaien, draaien anderen het ventiel van de haat verder open. De lach werkt heel erg bevrijdend. Lachen met mensen en met elkaar is belangrijk, en dat is de prijs die je betaalt om in een vrije samenleving te leven, en dat is bijzonder fundamenteel.”

“Als iedereen zich gaat beledigd voelen door wat nochtans briljante en fijnzinnige humor is, dan is de vraag: waar eindigt dat?” zegt De Wever. “Mag een blad als Humo dan nog in de rekken liggen? Als ik het ‘Gat van de wereld’ bekijk, wat ik persoonlijk het beste vind aan het hele weekblad, of zelfs het enige wat ik bekijk: dat is seksistisch en racistisch tot in de hoogste graad.”

Burgemeester

Ook met de burgemeester uit de serie, Mayor Quimby, kan De Wever lachen. “Die is zo corrupt als maar zijn kan. Een politicus zonder scrupules, zonder geweten. Het type beeld van een PS-bestuurder eigenlijk, als ik dan zelf ook eens mag lachen.”

Homer-fan

Zelf is De Wever vooral een Homer-fan.  “Toen ik naar de reeks keek, beantwoordde ik ook zelf aan het cliché van de dikbuikige Westerling die te veel bier drinkt en veel fastfood eet. Homer was eigenlijk mijn persoonlijke hero, daar kan ik me aan optrekken. Ik vond het helemaal niet erg dat dat personage in het belachelijke werd getrokken. Als je dat allemaal niet meer kan verdragen, wordt het een hele trieste samenleving.”

Beluister het interview met Bart De Wever:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet