Sinds 2009 werden in dit Poolse dorp alleen maar meisjes geboren, maar toch is dat niet zo vreemd

25 oktober 2019
Miejsce is een dorp in Polen waar sinds 2009 alleen maar meisjes worden geboren. Hoe is dat nu toch mogelijk, vraagt Lieven Vandenhaute zich af?

Sylvia Wenmackers is filosoof aan de universiteit van Leuven en legt in Nieuwe Feiten uit waarom het niet zo vreemd is dat er in het Poolse Miejsce alleen maar meisjes worden geboren.

"Miejsce Odrzanskie is een dorp met iets meer dan 300 inwoners en heeft eigenlijk maar één straat. Daarbij komt ook dat er de afgelopen 10 jaar ook maar 12 geboortes zijn geweest", legt Wenmackers uit.

Kansberekening

"Maar zit er dan toch niet iets in het water dat ervoor heeft gezorgd dat die 12 kindjes dan ook allemaal meisjes zijn?", vraagt Lieven zich verder af.

Nee, is het duidelijke antwoord van Wenmackers. Het is pure kansberekening, zo blijkt. Of toeval, hoe je het wil noemen.

Kop of munt?

"Stel je gooit een munt op", legt Wenmackers uit. "Als je die munt één keer opgooit, dan heb je twee mogelijke uitkomsten. Als je de munt twee keer opgooit, verdubbel je de mogelijke uitkomsten. En als je twaalf keer een munt opgooit (of een geboorte waarneemt, zoals hier), dan zijn er 4096 verschillende combinaties mogelijk. Elke combinatie is ook even onwaarschijnlijk als de andere. Een van de mogelijke combinaties of volgordes die je kan hebben, is een een reeks van 12 meisjes (of 12 keer 'munt' gooien). Die reeks heeft 1 kans op 4096 om het te halen van de rest, maar elke andere volgorde had evenveel kans."

Twaalf meisjes in tien jaar tijd, het is dus puur toeval.

Meer lezen: