Lectrr: "Sinds ik doodsbedreigingen kreeg ben ik banger voor 'het vreemde'. En daar ben ik niet blij mee"

16 januari 2017
Twee jaar geleden geleden stierven twaalf medewerkers van Charlie Hebdo bij een aanslag. Sindsdien is zijn beroep niet meer hetzelfde, vindt De Standaard-huiscartoonist Lectrr. 'Vroeger waren we pantoffelhelden, ineens zagen mensen ons als vrijheidsstrijders". Ook zijn eigen leven veranderde toen hij doodsbedreigingen kreeg.

Een cartoon die Lectrr maakte na de aanslag op Charlie Hebdo ging letterlijk de wereld rond, en werd massaal gedeeld via sociale media. Niet lang daarna kreeg hij via twitter een doodsbedreiging. Die kwam van een account met afgehakte hoofden en kinderlijkjes. Ernstig genoeg om drie maanden lang politiebescherming te krijgen, wat een serieuze impact had op zijn leven en dat van zijn gezin.

Sindsdien is hij meer op zijn hoede. Niet zozeer als cartoonist, de anonimiteit van zijn pseudoniem werkt als een kogelwerend vest. Maar wel als mens. Onlangs verbleef hij een week als writer in residence in Brussel. Hij ging op een middag lunchen en maakte in afwachting van zijn eten wat tekeningen. Ineens stapte een norse man van allochtone afkomst op hem af en haalde een etui boven. Even dacht Lectrr "ik ben er geweest". Maar de man haalde geen mes of zo uit het etui, wel enkele potloden. Hij wilde gewoon vragen of Lectrr voor hem een tekening wou maken.

Lecttr moet helaas vaststellen dat de angst voor 'het vreemde' er bij hem is ingeslopen, "En daar ben ik niet blij mee. Maar die achterdocht zal weer verdwijnen, daar ben ik van overtuigd". 

Als cartoonist is hij ook niet milder geworden. "Sommige onderwerpen moeten gewoon in vraag gesteld worden, ik kan niet anders. Het is zoals naar het toilet gaan, het moet eruit."