Sinds middernacht geen vliegverkeer meer van en naar Marokko

2 maart 2021
© Free-Photos (Pixabay)
Marokko heeft vanaf middernacht alle passagiersvluchten van en naar België opgeschort. "De situatie in Marokko verbetert, men probeert op alle manieren varianten buiten te houden" legt correspondente Lotte Van den Bogaert uit in 'De Ochtend'.

De maatregel komt niet echt als een verrassing, aangezien eerder al het vliegverkeer met andere landen was stilgelegd. Ook vluchten van en naar Italië zouden worden opgeschort, meldt de Marokkaanse nieuwswebsite Le360, die het nieuws over de Belgische vluchten naar buiten bracht. Op 19 januari verbood Marokko al alle vliegverkeer van en naar Australië, Brazilië, Ierland en Nieuw-Zeeland.

Maar de timing was wel een verrassing. De maatregel werd pas gisteravond laat aangekondigd en ging bijna onmiddellijk in. Op Brussels Airport worden een 50-tal vluchten per week getroffen door het vliegverbod, van luchtvaartmaatschappijen Air Arabia, Royal Air Maroc en TUI. TUI had vanmorgen een vlucht naar Marokko en moest de reizigers vannacht in extremis nog een bericht sturen om te waarschuwen dat de vlucht niet kon doorgaan.

TUI heeft intussen beslist om de vluchten van en naar Marokko alvast voor 3 weken op te schorten, tot en met 21 maart. Er is misschien wel nog een mogelijkheid om via Frankrijk te reizen, laat TUI weten, maar dat moet nog verder bekeken worden.

Marokko wil door het vliegverkeer stil te leggen, de besmettelijkere varianten van het coronavirus weren, zoals de Britse en Zuid-Afrikaanse variant. "De situatie in Marokko is eigenlijk sterk aan het verbeteren", zegt Lotte Van den Bogaert in 'De Ochtend'. "En men probeert hier op alle mogelijke manieren die varianten buiten te houden."

Nog meer landen?

De kans bestaat evenwel dat Marokko ook vluchten van en naar Frankrijk zal opschorten. Marokko sloot zijn luchtruim namelijk al eens eerder volledig af. Een maatregel die opnieuw zou kunnen genomen worden. "Het ziet er een beetje naar uit dat het luchtruim voor meer en meer landen wordt gesloten, dus het is de vraag hoelang het nog gaat duren dat ook de vluchten met Frankrijk, Spanje, en de VS worden afgschaft", zegt Van den Bogaert. "Maar dat is een beetje koffiedik kijken omdat de beslissingen altijd zeer last minute worden genomen."

De vluchten van en naar Marokko die tot middernacht plaatsvonden, waren sowieso geen toeristische vluchten, aangezien alle niet-essentiële reizen voorlopig verboden zijn. Wie naar Marokko reisde, kon dat alleen maar doen om onder bepaalde voorwaarden familie te bezoeken.

Beluister het gesprek met correspondente Lotte Van den Bogaert in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: