"Sinds Tonio's dood heb ik gemerkt wat liefde in de praktijk betekent"

11 december 2016
Zondag 11 december was auteur A.F.Th. van der Heijden te gast in Touché. Friedl' Lesage ging voor deze bijzondere gelegenheid bij hem thuis langs in Amsterdam. Hij vertelde over het verlies van zijn zoon Tonio. "De hechtheid van ons driemanschap is alleen maar toegenomen doordat één van de drie wegviel."

Tonio, de film gebaseerd op de gelijknamige requiemroman van A.F.Th. van der Heijden, wordt de Oscarinzending voor Nederland. Deze film is voor A.F.Th. van der Heijden opnieuw een gelegenheid om Tonio te behoeden voor vergetelheid en er zijn nog meer plannen om hem verder te eren. "Ik ben nog steeds bezig om feiten uit zijn leven om te vormen tot dingen die ik mogelijk in een boek ga verwerken. Al zal dat een heel ander boek zijn met een heel ander karakter. We zijn nu ook zelfs in onderhandeling over een toneelversie."

Sinds het boek Tonio uitkwam in 2011, wordt hij vaak benaderd door lotgenoten die zich herkennen in zijn boek. Herkenbare literatuur heeft hem vooral geholpen en getroost voordat hem zoiets overkwam. "Lezen over andermans ongeluk betekent je ook wapenen tegen het ongeluk dat je nog te goed hebt. Ik zou kunnen zeggen dat ik met terugwerkende kracht iets aan dergelijke boeken gehad heb."

Het verlies van hun zoon versterkte de band tussen hem en zijn vrouw Mirjam. "Plotseling heb je niet meer alleen samen een kind dat je altijd al had, maar heb je ook een dood kind. Er is een band bijgekomen. We waren altijd al een hecht driemanschap en hoe paradoxaal het ook klinkt: die hechtheid is alleen maar toegenomen doordat één van de drie wegviel." Er wordt ook meer gepraat over liefde. "Ervoor was de liefde die er was vanzelfsprekender. Door het wegvallen van Tonio hebben we vaker de behoefte om te formuleren wat er tussen ons is en dan hoop ik altijd dat Tonio meeluistert en niet ontevreden is over hoe het was nadat hij wegviel. Er was een tijd, vlak na zijn dood, waarop we tegen elkaar zeiden dat ook voor de ondergang kiezen het grootste eerbetoon zou zijn. Maar Tonio zou dat niet gewild hebben." 

Radio 1 Select