Sint-Gillis: arm maar sexy

15 oktober 2016
Sint Gillis: bijna 50.000 inwoners, 130 verschillende nationaliteiten én een beroemde gevangenis. Badra Rezkallah liet zich gidsen door Frank Schlömer, oud-journalist bij De Morgen, die al 26 jaar in Sint-Gillis woont. Plaats van afspraak: het Sint Gillis Voorplein, ofwel De Parvis.

Het Voorpein of de Parvis is een begrip in Sint-Gillis, met zijn hippe koffiebars en restaurants.
Schlömer neemt ons mee naar Brasserie Verschueren, een oud , bruin volkscafé met een heel gemengd publiek: jonge mama's met hun baby, hipsters die er hun krant komen lezen. Het café is van binnen helemaal geklasseerd, en naast de toog hangt een scorebord uit de jaren vijftig, met op glas geschilderde naamplaatjes van elke voetbalclub.

die scorebordjes zijn voor antiquairs veel geld waard, maar zijn gewoon de attractie van het café

 

The place to be

Sint-Gillis is de laatste jaren enorm geëvolueerd, en is meer en meer the place to be in brussel.
"Steeds meer jonge gezinnen komen er wonen, ook uit Vlaanderen en daarnaast is Sint-Gillis is ook een heel internationale gemeente, met steeds meer eurocraten, met als nadeel dat die de huisprijzen wel omhoog drijven", zegt Schlömer.


Op Sint-Joost-ten-Node na is Sint-Gillis de kleinste gemeente van Brussel, maar het heeft wel een monumentaal stadhuis in Franse renaissancestijl.
"Dat heeft de gemeente te danken aan de vroegere spruitenkwekers in de stad, weet Schlömer, Sint-Gillis heet officieel Obbrussel, het was een dorp van velden met spruitjesboeren, en zij keken letterlijk neer vanop hun heuvel op de Brusselaars.

Zij verdienden veel geld aan hun spruiten , en eisten een mooi en groot gemeentehuis, waarmee ze de Brusselaars hun ogen kunnen uitsteken.
 

Union Saint-Gilloise

Nog een begrip in Sint-Gillis is de voetbalclub RUSG, officieel Royale Union Saint-Gilloise. We ontmoeten Nikos die al 17 jaar de Clubhouse uitbaat.
"Het is bijna 40 jaar geleden dat Union in eerste klasse speelde", zegt Nikos die van Griekse afkomst is en geboren en getogen in Brussel. "de club is een tijdje door een crisis gestapt, intussen neemt het aantal supporters toe van 700, 800 naar intussen zo'n 3000 à 4000 supporters.