Sint-Pieters-Woluwe: voetbal was een attractie in die tijd

17 september 2016
In onze reeks over de negentien Brusselse gemeenten trekken we naar Sint Pieters Woluwe. Met als gids oud-radiojournaliste Liesbet Walckiers. Gepokt en gemazeld in Brussel, heeft ze de eerste 25 jaar van haar leven nauwelijks éen boom gezien. En om dat te compenseren ging ze in Sint Pieters Woluwe wonen, een groene gemeente in het oosten van Brussel.

Walckiers nam ons mee naar een plek waar je vroeger de paardenrenbaan had. "Die paardenrenbaan heeft een deel van het landschap bepaald. Veel straatnamen verwijzen naar paarden of paardenrennen. Die paardenrenbaan heeft ook bijgedragen tot de verstedelijking van Sint-Pieters-Woluwe, er werd een tramlijn aangelegd."

het was de enige tramlijn waar je een heen-en terugticket moest nemen, want men vreesde dat de mensen na het paardenwedrennen geen geld meer zouden hebben om de tram terug te nemen

Walckiers trok ons verder mee naar Kelle, een van de oude kleine dorpjes, en bezocht haar vroegere buurvrouw Mariette, 87 jaar oud, die al heel haar leven woont.

als er voetbal was, zat iedereen aan zijn deur te kijken, dat was een attractie in die tijd

Langs de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe staan prachtige huizen. "Het allermooiste is Huize Stoclet. Jammer genoeg staat het leeg sinds 2002", betreurt Walckiers. "De gemeente Woluwe zou er graag een museum van willen maken, maar de erfgenamen weigeren het open te stellen voor het publiek."

Radio 1 Select