Situatie hongerstakers in Brusselse Begijnhofkerk escaleert: 200 mensen sluiten zich op en weigeren hulp

7 juli 2021
Foto van bij het begin van de hongerstaking eind mei (© Laurie Dieffembacq, Belga)
Ongeveer 200 mensen zonder papieren hebben zich sinds gisteravond opgesloten in de Begijnhofkerk in Brussel. Ze zijn daar al meer dan een maand in hongerstaking, maar nu weigeren ze ook hulp en laten ze niemand meer binnen. De organisatie 'Dokters van de wereld' hoopt dat ze toch 1 iemand van hun personeel naar binnen kunnen sturen.

De situatie van de hongerstakende mensen-zonder-papieren in de Brusselse Begijnhofkerk lijkt te escaleren. Al meer dan een maand zijn ongeveer 200 mensen-zonder-papieren daar in hongerstaking, omdat ze een collectieve regularisatie willen (ook aan de VUB zijn er hongerstakers). Maar nu hebben ze zich ook opgesloten in de kerk, en laten ze niemand meer binnen.

De concrete aanleiding? "Ze hebben een brief gestuurd aan premier De Croo met de vraag of hij wil bemiddelen, maar De Croo heeft gezegd dat hij dat niet zal doen en dat staatssecretaris Mahdi verantwoordelijk blijft.

"Het is duidelijk een wanhoopsdaad"

Het is duidelijk een wanhoopsdaad van de hongerstakers", legt Michel Genet uit. Hij is directeur van de Belgische tak van 'Dokters van de wereld', de organisatie van vrijwillig medisch personeel dat de hongerstakers verzorgt.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) had eerder al laten verstaan dat hij niet zou toegeven aan de eis van de hongerstakers. Genet hoopt dat het niet verder zal escaleren. "De hongerstakers zijn blijkbaar toch bereid om 1 iemand van onze vrijwilligers binnen te laten in de kerk", aldus Genet. In de loop van de voormiddag gaat er opnieuw een team van hen ter plekke.

Beluister het gesprek met Michel Genet in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: