"Sjakossenoorlog" over Brussel

6 november 2015
De aanleiding van de 'sjakossenoorlog' is het vertrek van schrijfster Celia Ledoux uit Brussel. Artistiek coördinator van de Pianofabriek Karlien Vanhoonacker is het helemaal niet eens met haar redenen en beantwoordt de column in een minuut zendtijd.

De column van Ledoux en het antwoord van Vanhoonacker leidde tot een echte sjakossenoorlog op Facebook. Karlien is het niet eens met Celia:

Kunnen we ophouden met te doen alsof Brussel een lief is dat we proberen te veranderen maar niet mee wil?

Zij kreeg één minuut de tijd op Hautekiet om haar zaak te bepleiten.

 

Maar bij de meeste jonge Brusselaars (die er al dan niet geboren zijn) is de mening over Brussel uitgesproken positief: of het nu over jonge expats, economische vluchtelingen of toeristen gaat … Zij zien onze hoofdstad als wat ze ook is: een genereuze, gastvrije stad; een spannende, creatieve plek waar vanalles gebeurt, een boeiende, meertalige wereldstad.

 

Voor het gros van de jonge mensen die nu in Brussel wonen - en die het lang niet altijd gemakkelijk hebben- is Brussel een stad waar ze vooral zichzelf kunnen zijn.

 

Misschien moeten wij eens meer door hun ogen naar onze hoofdstad kijken. Zij ruilen graag het cleane Helsinki, lichtstad Parijs of Istanbul om voor het (groezelige maar) internationale Brussel dat ze mee vorm kunnen geven aan.. En Brussel wordt er beter van.

 

Herbeluister Karlien Vanhoonacker hier:

Foto © Wikipedia

Radio 1 Select