Sjoekes en nonnenscheten
ma 5 dec. - 3:49
Choukes of ‘sjoekes’zijn Antwerps voor soesjes of éclairs. Maar als een sinjoor zegt 'chouke, ’k zien a geire', bedoelt hij zijn vrouw. Of schatje op zijn minst. De naam zou komen van 'pâte à choux', een deeg uit de 18e eeuw in Frankrijk dat met veel verbeelding op bloemkool lijkt. Je kan het vullen met banketbakkersroom, slagroom, fruit of een combinatie van de 3. Soezen zijn meestal zoet en met chocolade overgoten. Maar soms bereiden koks er ook hartig spul mee.
En kijk, het kan niet op. We gooien ook nog wat nonnenscheten in het vet. Pardon? Een gefrituurd chouke wordt zo genoemd omdat een non ooit per ongeluk een soes in hete olie liet vallen en frituurde. Zo wil de legende. Het gistdeegding zwol razendsnel en een creatieve benaming was geboren. Beschaafde mensen zeggen oliebol of smoutebol.