Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Sjoekes en nonnenscheten

ma 5 dec. - 3:49

Wat heeft een oliebol met flatulerende nonnen te maken? En zegt een Antwerpenaar echt 'sjoeke' tegen een éclair én zijn vrouw? En is die vrouw dan een sjoeke met een sjoeke als ze dat lekkers aan het oppeuzelen is? Historica Greet Draye schept orde in de chaos.
© séverine lacante

Choukes of ‘sjoekes’zijn Antwerps voor soesjes of éclairs. Maar als een sinjoor zegt 'chouke, ’k zien a geire', bedoelt hij zijn vrouw. Of schatje op zijn minst. De naam zou komen van 'pâte à choux', een deeg uit de 18e eeuw in Frankrijk dat met veel verbeelding op bloemkool lijkt. Je kan het vullen met banketbakkersroom, slagroom, fruit of een combinatie van de 3. Soezen zijn meestal zoet en met chocolade overgoten. Maar soms bereiden koks er ook hartig spul mee. 

En kijk, het kan niet op. We gooien ook nog wat nonnenscheten in het vet. Pardon? Een gefrituurd chouke wordt zo genoemd omdat een non ooit per ongeluk een soes in hete olie liet vallen en frituurde. Zo wil de legende. Het gistdeegding zwol razendsnel en een creatieve benaming was geboren. Beschaafde mensen zeggen oliebol of smoutebol.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet