Slaat het mislukte loonakkoord een barst binnen de Vivaldi-coalitie? Ivan De Vadder: "Niet los zien van 1 mei"

29 april 2021
Het mislukte loonoverleg tussen de sociale partners zet de ideologische verschillen binnen de federale, paarsgroene coalitie op scherp. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zei gisteren dat als er geen ruimte is voor meer loon voor de werknemers, er ook geen dividenden mogen worden uitgekeerd, en dat tot groot ongenoegen van de liberale partijvoorzitters.

"Je mag dit niet los zien van 1 mei, de feestdag voor de socialisten", analyseert wetstraatwatcher Ivan De Vadder. "Er is een opbod bezig op dit moment." " Geen loonsverhoging boven de 0,4 procent? Dan ook geen dividenden", was de redenering van Vooruit-voorzitter Rousseau in 'Terzake' gisteren. De socialistische voorzitter mengde zich daarmee in het loondebacle, nadat het loonoverleg tussen de sociale partners dinsdag definitief was afgesprongen.

De vakbonden willen meer dan de 0,4 procent maximale opslag (bovenop de index) die de loonwet voorziet. De hele berekening om tot die 0,4 te komen is niet eerlijk en moet op de schop, is hun redenering. De socialisten familie sluit zich daarbij aan. Want niet alleen Rousseau, ook PS-voorzitter Magnette (ook in de meerderheid) had eerder al laten verstaan dat die 0,4 procent te weinig is.

De uitspraak van Rousseau kan volgens wetstraat-watcher niet worden losgekoppeld van 1 mei. "De Dag van de Arbeid is een feestdag voor de socialisten (...) Je krijgt een opbod op dit moment", aldus De Vadder in 'De Ochtend'. Joachim Coens, voorzitter van meerderheidspartij CD&V, roept dan ook op om de deadline van 1 mei te laten vallen. "Het is belangrijk dat de partners aan tafel gaan, we kunnen de deadline best nog enkele dagen of een week rekken. Er wordt te veel gefixeerd op 1 mei op dit moment", aldus Coens.

Rood vs. blauw

Liberale voorzitters Bouchez (MR) en Lachaert (Open VLD) lieten via tweets verstaan dat er geen dividenden zullen geblokkeerd worden. Zij wijzen naar de afspraak binnen de regering om - als de sociale partners tegen 1 mei geen akkoord vinden over de lonen - zelf die 0,4 procent loonmarge op te leggen. Maar "that's it", zei Open VLD-voorzitter gisteren al in "De ochtend" verwijzend naar het feit dat de regering geen extra premies zal opleggen (wat dus wel op tafel lag bij de sociale partners, maar waar het overleg is op afgesprongen). Oppositiepartij N-VA reageerde gisteren verbouwereerd op de uitspraak van Rousseau en roept premier De Croo op om zijn coaliatiepartners tot de orde te roepen.

Zowel socialisten als liberalen verwijzen naar het regeerakkoord. Maar hoe zit het nu, wie heeft er gelijk? "Er is een akkoord binnen de regering om die 0,4 procent op te leggen", legt De Vadder uit. "Maar er staat ook dat er meer mogelijk is, zoals extra premies voor bedrijven die het goed deden (...) Maar daar zijn de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties net op afgesprongen", redeneert De Vadder.

De 0,4 procent staat als dusdanig niet in het regeerakkoord, maar komt voort uit de berekeningen binnen de loonwet. "De wet is in 2017 onder de regering Michel aangepast, er wordt nu op een andere manier geteld dan in het verleden (...) In het regeerakkoord staat dat die wet niet zal worden aangepast", benadrukt de wetstraatwatcher.

Hoe loopt dit af voor Vivaldi?

Voor de paarsgroene coalitie is de 0,4 procent zelf opleggen een vervelende zaak. De sociale partners moeten aan tafel gaan, klinkt het dan ook bij alle partijen. Minister van Werk Dermagne (PS) - die gisteren ook tweette dat als er niets extra's inzit voor werknemers, er geen dividenten kunnen komen - probeert vandaag met de sociale partners te bekijken of er toch nog iets geforceerd kan worden voor 1 mei. Voor De Vadder komt de spanning tussen rood en blauw alvast niet als een verrassing.

"Het was te voorspellen, corona legde als het ware een warm deken over de regering. Er was maar één element waar iedereen mee bezig was, het beheren van de crisis. Maar er zouden ooit wel nieuwe thema's komen en dan zouden de tegenstelling wel duidelijk worden", aldus de wetstraatwatcher. Het is trouwens niet het enige dossier wat voor spanningen zorgt. "Ook de discussie over de patentrechten op vaccins zorgt voor een tweedeling binnen de federale coalitie", besluit De Vadder zijn analyse.

Bekijk de oproep van Conner Rousseau in 'Terzake':

Beluister de analyse van Ivan De Vadder in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Handelsfederatie Comeos reageerde in 'De Ochtend' op de uitspraken van Conner Rousseau. Lees meer: