Slachtoffer David “Als er nu geen vooruitgang komt, ga ik ervan uit dat het niet mag uitkomen”

9 november 2017
In Aalst wordt vandaag de overval van de Bende van Nijvel op de Delhaize herdacht. David Van de Steen verloor bij die aanslag zijn beide ouders en zijn zus. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen weken?

De aanslag op de Delhaize van Aalst is vandaag 32 jaar geleden. Bij die overval vielen 8 doden en verschillende gewonden.

Tot 2010 was er geen officiële herdenking. Dan ging David Van de Steen alleen naar de parking, met een kaarsje. “Ik voelde me dan ook echt alleen” vertelt hij in De Ochtend. Maar sinds hij een boek geschreven heeft, heeft de burgemeester zich ermee gemoeid. En de aandacht wordt steeds groter. Zo zullen vandaag ook minister Koen Geens en procureur-generaal Christian De Valkeneer aanwezig zijn. Van de Steen hoopt dat hij bij hen terecht kan met zijn vragen.

Dat hier rijkswachters aan zouden meegedaan hebben, is hallucinant. Dat zijn mensen die je zouden moeten beschermen.
David Van de Steen

Hoe kijkt Van de Steen terug op alle berichten en alle mogelijke pistes van de afgelopen weken? Van de Steen was zelf al op de hoogte van die verschillende pistes. Maar hij heeft geen vertrouwen in het onderzoek: “Eerlijk gezegd, nee, ik denk dat men mij het vertrouwen gaat moet geven.”

Het is niet mogelijk na ons traject van de afgelopen jaren van hier nog vertrouwen in te hebben.

Ondertussen wordt Van de Steen overspoeld met reacties: tips, informaties en brieven. Ook oud-rijkswachters hebben hem gecontacteerd. "Die tips komen dan bij ons terecht, maar wij kunnen ook niet meer doen dan alles naar Charleroi doorsturen. Daarom pleiten wij ervoor dat er in Vlaanderen een punt komt waar deze mensen terecht kunnen." 

“Als er nu geen vooruitgang is de komende maanden, ga ik ervan uit dat het niet mag uitkomen” besluit hij.

Beluister het integrale interview in De Ochtend:

Lees ook: