Slam poetry of liever Gainsbourg?

23 juni 2021
Bij Radio 1 hoef je deze maand niets te missen. Luister naar het EK Voetbal op de radio, of ontdek een van onze vele boeiende podcasts. In die podcasts spelen we vandaag Portugal uit tegen Frankrijk. Wie wil je graag beter leren kennen? Elisabeth Severino Fernandes, de grondlegger van de slam poetry in België? Of Serge Gainsbourg, chanteur, regisseur, fumeur en provocateur? Of allebei natuurlijk!

“Als een vrouw van kleur een statement maakt, kan je er bijna zeker van zijn dat ze een trollenleger over zich heen krijgt”

De grondlegger van slam poetry in België, zo wordt Elisabeth Severino Fernandes genoemd. Of korter: 'Miss Elli', haar podiumnaam. Slam poetry is voordrachtspoëzie op zijn scherpst, verwant aan hiphop en rap.

Negen jaar geleden richtte ze 'Mama's Open Mic' op. Een podium voor jong talent, dichters, zangers, hiphoppers, slam poets ... Vandaag is het een diverse community, waar seksisme of racisme niet getolereerd worden. Ze kreeg er een Ultima voor. In 'Touché' vertelde ze ook haar persoonlijk verhaal, als kind van een Portugees-Dominicaans koppel.

Beluister hieronder de podcast van 'Touché' (of luister via je favoriete podcast-app)

"Serge, als je vandaag zou leven, zou ik je op de vingers tikken"

Op dinsdag 2 maart was het 30 jaar geleden dat Serge Gainsbourg overleed. Voor de gelegenheid bracht Radio 1 een Classics Helden-podcast uit met een uniek portret van de Franse chanteur, regisseur, fumeur en provocateur.

Als tiener was schrijfster en radiomaker Heleen Debruyne een van de grootste fans van Serge Gainsbourg. Als student danste ze vaak op zijn muziek. Daarna vergat ze hem gaandeweg een beetje. Totdat iemand hem de Weinstein van de muziek noemde. In de podcast 'Classics Helden' reageert Debruyne op die uitspraak, in de vorm van een brief.

Komen ook aan het woord: Herman Selleslags, Daan, Patrick Riguelle en Rudolf Hecke.

Beluister hieronder de podcast van 'Classics Helden' (of luister via je favoriete podcast-app)

Ontdek al de podcasts van Radio 1:

Lijst van artikels