Slangen verlaat Open VLD: "Dit is de herovering van mijn vrijheid"

7 juli 2016
Hasselaar Noël Slangen verlaat na tien jaar zijn partij Open Vld en de politiek. Hij kan niet leven met de afbouw van de cultuursubsidies, zeker niet in Limburg. Na een aanvaring met zijn partij daarover, zegt hij "niet thuis te horen in de politiek of een partij."

Slangen viel vorige week zijn voorzitster Gwendolyn Rutten - een jarenlange compagnon de route, nochtans - en Sven Gatz frontaal aan over de manier waarop de cultuursubsidies verdeeld werden. Zijn belangrijkste probleem: Limburg krijgt slechts 1,68 procent van de cultuurmiddelen, terwijl daar toch 13,3 procent van de Vlamingen leeft.

Die vlammende commentaar was er blijkbaar te veel aan, ook al spreekt Slangen (voor een stuk) sussende taal in de vrije tribune in de De Standaard waarmee hij zijn afscheid aankondigt. 

Niet het dossier zelf, maar de onverenigbaarheid van freedom of speech met een partijengagement brengt mij tot deze beslissing.
"Meer dan de partij mij tot last is, is mijn mening de partij tot last. Want ik kan niet anders dan mijn mening geven en aanklagen wat volgens mij aangeklaagd moet worden. Een partij moet evenwel kunnen rekenen op onvoorwaardelijke militanten, die de partijlijn verdedigen, zelfs als ze er niet achter staan. Ik kan dat niet."
 
Slangen benadrukt dat zijn vertrek niets met onmin te maken heeft, "noch met de partij, noch met de voorzitter, noch met de betrokken cultuurminister".
 
Desondanks zegt hij nu: "De beslissingen waarmee ik moeite heb, zijn geen individuele beslissingen, maar zijn de verantwoordelijkheid van verschillende partijen en diverse betrokkenen. Dit is geen 'breken met' of geen 'ontslag nemen', omdat ik geen noemenswaardige functie bekleed om ontslag uit te nemen. Dit is de herovering van mijn vrijheid."
 

Spin doctor

Slangen zegt zijn lidmaatschap van de partij op en stopt ook als voorzitter van Open Vld Hasselt. Op nationaal vlak had hij geen échte functie meer binnen Open VLD, na een passage als van Verhofstadt en politiek directeur.
 

Reactie in De Ochtend

Noël Slangen reageerde ook in De Ochtend:
 
"Dit is de herovering van mijn vrijheid. Ik krijg mijn spreekrecht terug, om los van partijvoorkeuren op te komen voor de visie waar ik voor sta. In sommige cultuurdossiers was ik eerst Limburger, en dan pas Open VLD-er."
 
Beluister hieronder het volledige interview:

 

Radio 1 Select