Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Slapen op een ander

ma 25 apr. - 9:22

De eerste nacht in een vreemd bed: het is een hel. Je ligt de hele nacht te draaien en te keren en wanneer je dan eindelijk in slaap valt gaat de wekker af. Wetenschappers hebben ontdekt hoe dat komt!
Slapen op een ander

Professor Johan Verbraeken (slaapcentrum UZ Antwerpen) legt uit dat de onderzoekers de hersenactiviteit van de testpersonen eerst in een normale situatie en daarna in een hotelkamer hebben gemeten. Uit die testen bleek dat je linkerhersenhelft actiever is in de hotelkamer dan in je eigen bed. En dat je dus minder diep slaapt.

Linkerhersenhelft slaapt minder diep

Het is waarschijnlijk een verdedigingsreflex die daar voor zorgt. Als mensen in een nieuwe situatie (of een nieuw bed) terechtkomen, voelen ze zich bedreigd. Daardoor gaat je instinct je aansturen om iets minder diep te slapen, zodat je sneller kan reageren mocht er iets gebeuren.

Waarom het nu net die linkerhelft is die actiever is, weten we niet. Het is wel al langer duidelijk dat die helft geassocieerd wordt met emoties en iets minder rationeel is. Op die manier kunnen we wel begrijpen dat een stressreactie zich meer in die linkerhelft afspeelt, of de situatie nu écht gevaarlijk is of niet. 

Foto © Getty

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet