"Slecht zijn in wiskunde wordt zelfs gebruikt als verkooptechniek"

24 april 2018
‘Is wiskunde op school echt noodzakelijk?’ zette De Standaard gisteren boven een van haar artikels. Dat artikel ging over de J1000: schoolgaande jongeren uit heel Vlaanderen komen bij elkaar in Turnhout om te praten over het ideale onderwijs. Stefan Vaes van de KU Leuven vindt dat wiskunde voor de zoveelste keer misbruikt werd als eyecatcher in de titel.

Wiskunde is geen populair vak. Slecht zijn in wiskunde wordt zelfs gebruikt als verkooptechniek. Dat speelde zeker mee bij het schrijven de krantenkop ‘Is wiskunde op school echt noodzakelijk?’. Ik zeg volmondig ja. Maar misschien kunnen we iets leren uit de meningen van de J1000, en kunnen we wiskunde aantrekkelijker maken.

Wiskunde die wij onderwijzen staat vaak ver van duidelijke toepassingen. We leggen niet goed uit waarom wiskunde zo centraal staat in bijna alle technologische ontwikkelingen. Neem nu medische beeldvorming: MRI-scanners maken gebruik van de wiskundige techniek van radon transformaties. Dat zijn eigenlijk geavanceerde integralen, dat moeten we aan leerlingen tonen.

In het artikel zegt een van de initiatiefnemers dat ze te veel tijd moet stoppen in wiskunde, en dat ze zich wil toeleggen op de sociale wetenschappen die haar 200 procent liggen. Ook voor die leerlingen die sociale wetenschappen volgen, kunnen we relevante wiskunde brengen, en dan heb ik het niet alleen over statistiek. We moeten hen ook tonen welke wiskundige methoden gebruikt worden door Facebook en Google bij hun verwerking van enorme hoeveelheden data.

Zou de hoorzitting van Mark Zuckerberg in het Amerikaans Congres niet anders gelopen zijn, mochten die congresleden enkele elementaire noties van data-analyse beheersen?

Radio 1 Select