Slechte verliezers

12 november 2020
Een week na de Amerikaanse presidentsverkiezingen betwist Donald Trump de overwinning van Joe Biden nog altijd. Het team van Trump doet er nog alles aan om bewijzen van fraude te vinden, maar die zijn er vooralsnog niet en de kans dat die er komen zijn volgens kenners wel heel erg klein... De Wereld van Sofie vandaag: waarom kan iemand zijn of haar verlies niet toegeven? Waarom kan de één beter beter tegen zijn verlies dan de ander?

Bij het erkennen van de nederlaag als presidentskandidaat horen normaal enkele vaste elementen. Een telefoontje naar de winnaar, de zogenaamde concession speech, dat een soort ritueel met een aantal vaste ingrediënten. Kan Trump alsnog zijn nederlaag op een min of meer fatsoenlijke manier toegeven? Is hij een van de slechtste verliezers in de Amerikaanse geschiedenis? Bert De Vroey buitenlandjournalist en Amerikakenner van VRTNWS.

Redacteur Lotte heeft een fantastische schoonzus, Ruth Bastiaensen. Maar Ruth heeft één kleine onhebbelijkheid: ze kan absoluuuuut niet tegen haar verlies! Als ze verliest bij een spelletje op familieweekend, zakt de sfeer tot ver beneden het vriespunt.b had een heel open gesprek met Ruth... Hoe komt dat toch?!

Waarom kan de één beter tegen zijn verlies dan de ander? Heeft dat te maken met je karakter, met de genen of is het eerder aangeleerd gedrag? Wim Van den Broeck is ontwikkelingspsycholoog van de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen aan de VUB.

Logisch als je het over slechte verliezers hebt, dat je het over sport hebt. Het doel is namelijk altijd winnen. Wat opvalt: we hebben sympathie, medelijden voor de verliezer, maar helemaal niet voor de slechte verliezer! Ward Bogaert haalt memorabele ‘slechte verliezers’ in de sport aan: tennisser John McEnroe, voetballer Lorenzo Staelens, dartsspeler Phil Taylor… Hij vroeg ook aan sportpsycholoog Johan Desmadryl of niet goed tegen je verlies kunnen eigenlijk net een goede eigenschap is bij sporters?

Het kan soms écht uit de hand lopen. Zelfs in het e-sportswereldje. In 2009 verplaatste een virtueel gevecht zich onverwachts naar het echte leven. Ward Bogaert en Warten Dehert vertellen het verhaal van de Franse gamer Julien Barreaux, allicht één van de slechtste verliezers die onze wereld ooit gekend heeft.

Meestal is het voor slechte verliezers moeilijk toegeven dat ze slechte verliezers zijn. Maar anderen cultiveren het feit dat ze “verliezers” zijn. Dat lijkt het geval voor de Limburgse rockband “The Sore Losers”. Waarom kozen ze voor die groepsnaam? Brecht Devoldere trok gisteren naar het repetitiekot van gitarist Cedric Maes.