Eén dorp, twee Tourwinnaars. En dat dorp ligt in België

10 juli 2019
En met enige goede wil mogen we zelfs beweren dat het dorp drie connecties heeft met een Tourwinnaar. We nemen je mee in het verhaal van Ward Bogaert en drie (vergeten) Belgische Tourwinnaars.

Onooglijk, diep verborgen tussen Samber en Maas ligt het Florennes. Rustiek, landelijk, stil. Bekend van zijn …. Euh? Ja, kernraketten.

Herinner je je nog de jaren '80? Florennes kwam geregeld al eens in het nieuws met de plaatsing van kernraketten.

Dàt Florennes, dus, is het enige dorp ter wereld dat -niet één-, maar liefst twée Tourwinnaars heeft geleverd.

Firmin Lambot

Ons verhaal start bij Eugène Christophe. Die zag tijdens de Tour van 1919 de eindoverwinning door zijn vingers glippen omdat hij uren verloor na een breuk van zijn voorvork. Het was hem al een keer eerder overkomen en het zou hem nog een keer overkomen. De stakker! Eugène Christophe moest in die Tour zijn trui afstaan aan Firmin Lambot. 

Firmin Lambot reed lang niet slecht en zou uiteindelijk de gele trui tot in Parijs aanhouden, en dus zijn eerste gele trui naar huis meenemen. Die Firmin Lambot, bijgenaamd 'Le métronome' was, je raadt het al, afkomstig uit Florennes!

Firmin was een slimme, lepe coureur en hij verklaarde zijn succes door het feit dat hij een stalen maag had, en dat altijd en overal sliep als een blok.

Journalist Théo Mathy schreef over hem: “Hij is voorzichtig als een Sioux-indiaan: kalm, beredeneerd, perfect voorbereid, hij drinkt thee, zuigt muntjes tegen de dorst en - en nu komt het - hij heeft altijd 500 francs op zak om een nieuwe fiets te kopen voor in het geval de zijne het begeeft.”

Léon Scieur

Twee jaar later, in 1921, wint Léon Scieur, bijnaam, 'De locomotief van Florennes'. Die Léon Scieur is in 1888 geboren in, jawel, Florennes.

Firmin en Léon kennen elkaar zeer goed, want Firmin Lambot, twee jaar ouder, heeft zich zelfs een beetje ontfermd over Scieur.

Philippe Thys

Maar, het verhaal gaat nog verder. In 1920 wint de Belg Philippe Thys de Tour. Philippe is een Brusselaar, maar werkt in Wallonië. Waar hij werkt, leert hij ook zijn vrouw kennen en gaat er wonen. En dat is, jawel, in Florennes. 

'Hoera' voor Florennes, denk je dan?! Niet zo. Florennes is nog maar karig beloond door de Tour, want het kreeg alleen een tussensprint in de Tour van 2004 en een passage van de Giro in 2006. Dat is alles.

2021-2022

Er is nog een kans in 2021, als het 100 jaar geleden zal zijn dat Scieur won én in 2022 als het honderd jaar geleden zal zijn dat Lambot zijn tweede won, dus ik zou zeggen: begin eraan, ASO!

Vive le Tour, Vive Florennes!

Lees ook