Slechts 1 op 5 voert reanimatie daadwerkelijk uit

19 februari 2019
Het Rode Kruis heeft een hulppakket ontwikkeld, waardoor Vlaamse kleuters van amper vier of vijf jaar oud binnenkort EHBO-lessen zullen krijgen op school. Dit omdat amper 20% van de volwassenen in België hulp biedt als ze getuige zijn van een noodsituatie.

De redenering van het Rode Kruis is dat hoe vroeger we kinderen de eerste hulp aanleren, hoe lager de drempel uiteindelijk is om hulp te bieden in hun latere (volwassen) leven.

Onwetendheid

Maar liefst 80% van de volwassenen reageert niet als ze getuige zijn van een noodsituatie.“Heel veel mensen weten niet precies wat ze moeten doen en ze zijn ook dikwijls bang om iets verkeerd te doen. Men gaat er snel van uit dat iemand anders beter weet op welke manier je iemand het best kunt helpen en ze gaan er vaak van uit dat iemand anders de hulpdiensten reeds verwittigde.”, vertelt Ine Tassigon van het Rode Kruis Bij Debecker. “Ook al denk je dat je het niet kan, het is toch beter om iets te doen dan niets te doen.”, vult ze aan.

Helpende attitude voor kleuters

Voor het Rode Kruis is het belangrijk dat jongere kinderen levensbedreigende situaties herkennen. “Indien zij dat kunnen, is er de kans dat zij als eerste hulp inroepen en eerste handelingen toepassen zoals: de hulp van een volwassene inroepen, de hulpdiensten verwittigen, zelf een brandwonde verzorgen door deze onder de kraan te houden, een bloedneus verzorgen, ...”, vandaar de actie van het Rode Kruis, vertelt Ine.

Stayin’ Alive - Bee Gees

Stayin’ Alive, het nummer van de Bee Gees, heeft volgens Ine het geschikte ritme om de borstcompressie uit te voeren tijdens de reanimatie. Het liedje en de juiste uitvoering van de reanimatie kun je hier bekijken: