Slechts 5,5 procent van Belgen heeft antilichamen tegen het coronavirus in het bloed

1 juli 2020
© Belga
Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen (UA) hebben voor de vierde keer sinds de uitbraak van de corona-epidemie bloedstalen van landgenoten onderzocht op de aanwezigheid van antilichamen tegen het virus. Slechts 5,5 procent van de stalen bleek antilichamen te bevatten. Dat zijn er minder dan bij het vorige onderzoek, toen bijna 7 procent van de stalen antilichamen bevatte.

“Statistisch gezien mogen we het nog geen daling noemen, maar we zien de trend wel. En we hadden een stijging verwacht” zegt Heidi Theeten, vaccinologe van de Universiteit Antwerpen, in ‘De Ochtend’.

De resultaten zijn in elk geval niet vertekend. “Onze stalen zijn op dezelfde manier afgenomen als de vorige keer” zegt Theeten.

Maar wat zijn dan wel mogelijke verklaringen? Uit eerder onderzoek was al gebleken dat bij sommige mensen de antilichamen in het bloed al na een paar maanden afnemen. De kans bestaat dat er tussen de stalen die nu onderzocht zijn bloed zat van mensen bij wie de antilichamen al verdwenen waren, maar die dus wel ooit besmet zijn geweest.

Eerder gaf professor Pierre Van Damme ook al een andere verklaring aan VRT NWS: namelijk dat mensen zich goed aan de maatregelen houden, zoals handen wassen en afstand houden, ook nu de lockdown versoepeld is

Kan je COVID-19 twee keer oplopen?

Betekent dit alles ook dat mensen die in het begin van de corona-uitbraak besmet geraakten nu opnieuw een besmetting kunnen oplopen? “Dat is een andere vraag” zegt Theeten. “We weten dat antistoffen niet de enige manier van je afweersysteem zijn om te vechten tegen het virus. Dus het is niet omdat je antistoffen verliest dat je zeker en vast terug vatbaar bent. Dat zullen nog andere onderzoeken moeten uitwijzen. Maar bij mijn weten zijn er op dit moment nog geen meldingen van mensen die COVID twee keer hebben meegemaakt.”

Dat antilichamen zo snel verdwijnen is trouwens erg atypisch voor een virus, zegt Theeten. “Meestal blijven ze toch enkele maanden op zijn minst aanwezig, vaak enkele jaren. Er zijn er zelfs die levenslang blijven, zoals bij de mazelen.”

Beluister het gesprek met Heidi Theeten in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: