Slimme camera's gaan sportgedrag van Leuvenaars registreren om te achterhalen welke infrastructuur welkom is

30 september 2021
© Lindsay Henwood (Unsplash)
In twee parken in Leuven houden slimme camera's de bewegingen van wandelaars en sporters in de gaten. Schepen van Sport Johan Geleyns (CD&V) wil zo achterhalen in welke sportinfrastructuur de stad moet investeren.

Leuven focust naar eigen zeggen op de "groeiende groep ongebonden sporters" (of sporters die buiten clubverband sporten) en dat in de publieke ruimte. De publieke ruimte in Leuven waar de slimme camera's zullen registreren is in het Park den Bruul en de Philipssite aan de Leuvense ring.

De bedoeling is om het project ook naar andere steden uit te breiden. Sport Vlaanderen wil dan al die gegevens gebruiken om campagnes te bedenken om nog meer mensen aan het sporten te krijgen.

Sport Vlaanderen en stad Leuven benadrukken dat ze voor de privacy van iedereen de nodige veiligheidsmaatregelen nemen. De beelden worden op de hardware van de camera's zelf verwerkt, met andere woorden de beelden staan niet op een centrale server. Enkel algemene statistieken worden bijgehouden, zoals "type sportactiviteit" en "tijdsduur bezoek", en geen persoonsgegevens.

Beluister het gesprek met Schepen van sport, handel en werk Johan Geleyn in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'