"Slimme zet van El Kaouakibi om Johan Vande Lanotte in te schakelen"

22 februari 2021
© Joost Joossen / VRT
Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD) heeft er Johan Vande Lanotte bijgehaald om zich te verdedigen. Die hakte tijdens een persconferentie in op de audit die El Kaouakibi in opspraak bracht en zei dat daarin "zware fouten zijn gemaakt." Maar waarom die keuze voor Vande Lanotte? Ivan De Vadder ging er in 'De Wereld Vandaag' dieper op in.

Sihame El Kaouakibi ligt nu al enkele weken onder vuur voor mogelijke financiële onregelmatigheden bij haar jongeren- en dansproject Let's Go Urban. Er zou heel wat geld van de vzw - subsidiegeld - naar haar privébedrijven gestroomd zijn, zo concludeerde een externe audit in opdracht van de raad van bestuur van Let's Go Urban.

Dat ontkent El Kaouakibi, en net voor haar persconferentie was te horen dat ze een financieel expert zou opvoeren om haar te verdedigen. Groot was de verwondering toen bleek dat het om niemand minder dan Johan Vande Lanotte ging, socialistisch minister van Staat maar dezer dagen vooral actief als advocaat bij het bureau van Walter Van Steenbrugge.

(Bekijk de conclusie van Johan Vande Lanotte hier en lees verder onder de video)

Niet haar advocaat

Vande Lanotte, zo benadrukte El Kaouakibi, is niet haar advocaat - dat doen anderen in zijn plaats. Maar zij gaf hem wel de opdracht om de relaties tussen Let's Go Urban en haar privé-bedrijven tegen het licht te houden (en betaalt hem daar ook voor).

Vanwaar Vande Lanotte?

“Johan Vande Lanotte is na de politiek een tweede carrière begonnen als advocaat bij het kantoor van Walter Van Steenbrugge”, zegt politiek journalist Ivan De Vadder in 'De Wereld Vandaag'. “Er is een samenwerking tussen de advocaat van El Kaouakibi - Omar Souidi – en het advocatenkantoor van Van Steenbrugge. Het is dan niet zo onlogisch dat er beroep wordt gedaan op Vande Lanotte. Bovendien – zo laat ik me influisteren – moest het iemand zijn die niet uit Antwerpen komt, omdat er anders met argwaan naar zou worden gekeken.”

“Het is alleszins een slimme zet”, zegt De Vadder nog. “Vande Lanotte is jarenlang politicus geweest. Je moet hem de kneepjes van het vak niet leren kennen. Hij heeft een uur gepraat en alles van naaldje tot draadje uitgelegd. Als toeschouwer kreeg je een douche van cijfers, waardoor het heel moeilijk was om te volgen. Als je alle cijfers en documenten niet kan inkijken, kan je op basis hiervan niet oordelen of dit allemaal klopt.”

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder in 'De Wereld Vandaag':

Lees meer over de persconferentie op vrtnws.be

Lees ook: