Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Slovakije zet het leger in om hele bevolking te testen op corona, maar niet iedereen is daar blij mee

vr 23 okt. - 10:00

Ook in Slovakije stijgt het aantal coronabesmettingen snel, daarom zal iedereen die ouder is dan tien de komende weken getest worden. Wie niet wil meewerken moet verplicht in quarantaine. De regering van premier Matovic wil op die manier de besmettingsgraad naar beneden halen en een langere lockdown vermijden. Toch zijn niet alle Slovaken gewonnen voor het idee.
coronatest

Het Slovaakse leger zet zo'n achtduizend soldaten in om de tests mogelijk te maken. Omdat er een tekort aan medisch personeel dreigt heeft de minister van volkgezondheid al gevraagd of de studenten geneeskunde alsjeblief willen meewerken. Het is duidelijk, dit wordt een huzarenstukje. In principe alle Slovaken worden dit en de komende twee weekends getest, telkens van vrijdag tot zondag. Het land telt 5,5 miljoen inwoners. Iedereen ouder is dan tien wordt in het testcentrum verwacht, "al zullen ook uitzonderingen worden gemaakt voor ouderen die slecht te been zijn" zegt correspondente Laura Postma in 'De Ochtend'.

Als je dreigt met sancties kan je het niet meer vrijwillig noemen

Omdat er wettelijke bezwaren zijn tegen een verplichting, heeft de regering van premier Igor Matovic er iets op gevonden. De test is dus formeel niet verplicht, maar wie niet meedoet moet wel tien dagen in quarantaine. Word je in die periode toch buiten betrapt, dan riskeer je een boete van 1600 euro. Presidente Zuzana Caputova, vindt dat niet kunnen. "Wanneer je dreigt met sancties dan kan je het niet meer vrijwillig noemen", zegt ze.

Premier Matovic wil met de maatregel dus voorkomen dat het land lang in lockdown moet. "Net vandaag gaat er trouwens een lockdown in, maar de hoop is dat die niet te lang hoeft te duren", aldus Postma.

In Slovakije kwam er vrijdag nog een recordaantal van 2.581 besmettingen bij. Het land dus serieus getroffen, maar toch zijn er nog een zevental Europese lidstaten die het nog slechter doen wat betreft het aantal positieve gevallen op honderdduizend inwoners. Ons land is daarbij,  maar ook Tsjechië. Het buurland van Slovakije meldt van alle Europese landen het hoogste aantal besmettingen.  

De premier pakt het aan alsof het verkiezingen zijn

In de praktijk gaat het om een sneltest. Die gaat op zoek naar antigenen, en heeft als voordeel dat hij al na een kwartiertje een resultaat oplevert. Bij de eerste testen vrijdag in druk bevolkt gebied bleek ongeveer vier procent van de bevolking besmet. Dat komt overeen met de verwachtingen. Een opsteker voor de regering is alvast dat de opkomst erg hoog was.

"De premier heeft het aangepakt alsof het verkiezingen zijn" zegt Laura Postma. Er zijn bijvoorbeeld testlokalen ingericht in schoolgebouwen. Maar toch zijn niet alle Slovaken blij met de beslissing van de regering. Er komt kritiek, zowel van de politieke oppositie als uit de maatschappij.

Zo zijn er bedenkingen bij de betrouwbaarheid van de sneltest, die wat lager ligt dan bij de tragere PCR-test. Bovendien kan je natuurlijk een dag later toch nog positief zijn, en kan een negatieve uitslag een vals gevoel van veiligheid geven. Maar ook elders in Europa zal toch naar Slovakije gekeken worden, omdat het het eerste land is dat corona op die manier wil aanpakken.

Beluister het gesprek met Laura Postma in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet