Sluitingsuur en beperkt gezelschap: dat er beperkingen komen als de terrassen opengaan, is zeker

21 april 2021
© Dirk Waem (Belga)
Als de terrassen van de restaurants en cafés op 8 mei effectief opengaan, dan zal dat onder strikte voorwaarden zijn. Er liggen verschillende voorstellen van verplichte sluitingsuren op tafel en we zullen ook niet met eender wie aan tafel kunnen zitten. Veel horeca-uitbaters reageren bezorgd.

Het is iets waar we allemaal reikhalzend naar uitkijken: de terrassen van restaurants en cafés die opengaan. Als de coronacijfers dat toelaten, ziet het er naar uit dat dat op zaterdag 8 mei zal gebeuren.

Dat het er niet zal uitzien zoals we allemaal misschien wel droomden of hoopten, lijkt zeker. De politiek moet de knoop nog definitief doorhakken, maar er liggen serieuze beperkingen op tafel. Dat valt vandaag te lezen in onder meer 'Het Laatste Nieuws' en 'Het Nieuwsblad'.

Alleen met bubbel op café

Eén van de belangrijkste beperkingen die op tafel ligt, is de beperking met wie we aan tafel mogen zitten. Het ziet er naar uit dat we met maximum zes mensen aan tafel zullen mogen zitten en alleen maar met gezinsleden of knuffelcontacten.

Bovendien zullen we ook niet kunnen blijven plakken. Er liggen drie voorstellen voor een verplicht sluitingsuur op tafel: 20 uur, 21.30 uur en 23 uur.

Er liggen drie voorstellen voor een verplicht sluitingsuur op tafel: 20 uur, 21.30 uur en 23 uur.

Ten slotte zullen de beperkingen die we nog kennen van vorig jaar ook terugkeren: denk aan de verplichting om een mondmasker te dragen als je naar het toilet gaat, alleen maar zittend consumeren en anderhalve meter tussen de tafels.

Horeca-uitbaters bezorgd

De verschillende regeringen van ons land moeten dus nog een aantal knopen doorhakken. Dat zal hoogstwaarschijnlijk nu vrijdag gebeuren, dan staat er een nieuw Overlegcomité op de agenda.

Veel horeca-uitbaters reageren alvast bezorgd op de beperkingen die nu op tafel liggen. "Veel uitbaters twijfelden al om te openen, maar met deze beperkingen zal die groep nog veel groter worden", klinkt het bij Erik De Rop van vzw Oude Markt Leuven.

De Rop heeft het vooral moeilijk met de beperking om alleen maar met gezinsleden of een knuffelcontact aan tafel te mogen zitten. "De Leuvense studenten zouden dus maar met hun twee knuffelcontacten aan een tafel mogen zitten, want hun gezin is niet in Leuven?", vraagt De Rop zich af. "Maar ze zullen wel met tien op de trappen naast de terrassen mogen zitten? Dat kan toch niet?"

Sectorfederatie Horeca Vlaanderen is ook bezorgd over het sluitingsuur van 20 uur dat op tafel ligt. Zij pleiten voor een verplichte sluiting om 23 uur, zoals vorig jaar het geval was. "Er is de wereld van de theorie en de wereld van de praktijk, waar je ook rekening moet houden met handhaving en de economische realiteit", klonk het bij topman Matthias De Caluwe in 'De Ochtend'.

(lees verder onder de foto)

Matthias De Caluwe (© Belga, Nicolas Maeterlinck)
Matthias De Caluwe (© Belga, Nicolas Maeterlinck)

"Als de terrassen om 20 uur sluiten, wat krijg je dan? Dat mensen in Antwerpen het terras verlaten en pakweg op de trappen van het Museum voor Schone Kunsten gaan zitten, zoals dat afgelopen weken het geval was? Bovendien is een verplichte sluiting om 20 uur zonder extra steunmaatregelen absoluut niet rendabel", aldus De Caluwe.

Beluister het gesprek met Matthias De Caluwe in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: