Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Snel stijgende cijfers: ziekenhuizen moeten helft van bedden voor intensieve zorg vrijhouden voor covidpatiënten

ma 15 nov. - 10:32

De ziekenhuizen trekken aan de alarmbel wegens de snel stijgende coronacijfers. Door de snelle stijging van de laatste dagen moeten de ziekenhuizen nu overschakelen naar een nieuwe fase waarin ze tegen vrijdag de helft van hun bedden voor intensieve zorg moeten vrijhouden voor covidpatiënten. Zorgnet-Icuro, de grootste koepel van ziekenhuizen en woonzorgcentra in Vlaanderen, doet daarom een oproep aan de politiek en aan de bevolking.
© Eric Lalmand (Belga)

Doordat de coronacijfers nu wel heel snel stijgen, moeten de ziekenhuizen alweer opschalen naar een volgende fase - fase 1B - waarin ze de helft van hun bedden voor intensieve zorg moeten vrijhouden voor covidpatiënten.

"Dat wil zeggen dat we 1.000 van de 2.000 bedden - die er theoretisch zouden moeten zijn maar er door personeelsproblemen niet zijn - moeten vrijhouden voor covidpatiënten", zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro aan VRT NWS.

We zien een exponentiële toename van het aantal covidpatiënten dat nood heeft aan intensieve zorg.

De vorige opschaling (naar 33 procent) dateert nog maar van 6 dagen geleden. Maar in de ziekenhuizen zien ze dagelijks het aantal covidpatiënten zo snel stijgen dat de nieuwe fase zich nu alweer aandient.

"We zien gewoon een exponentiële toename van het aantal covidpatiënten dat nood heeft aan intensieve zorg", aldus Cloet. Volgens de meest recente cijfers is het aantal coronapatiënten op intensieve zorg gestegen tot 533, dat zijn er 17 meer dan gisteren.

Margot Cloet schat in dat er over twee weken mogelijk nood zal zijn aan 750 bedden op intensieve zorg, voor covidpatiënten. "Dus het is echt wel belangrijk dat de ziekenhuizen zich hier nu al op kunnen voorbereiden. "

Door deze nieuwe opschaling moet de gewone zorg opnieuw uitgesteld worden, stelt Cloet vast. Dat betekent dat alle niet-dringende ingrepen waarbij patiënten intensieve zorg nodig hebben, uitgesteld zullen moeten worden. Maar ook hospitalisaties waarbij geen intensieve zorg nodig is, zullen uitgesteld moeten worden, als dat kan. Cloet benadrukt wel dat alle dringende en levensnoodzakelijke zorg moeten kunnen blijven doorgaan.

Nieuwe maatregelen

Bijkomend probleem tijdens deze vierde coronagolf is de grote uitval van het zorgpersoneel. Door het personeelstekort zijn er op dit moment 136 intensieve bedden en 1.744 gewone bedden in de Belgische ziekenhuizen gesloten omdat zij al niet meer bemand kunnen worden.

"Samen met de sterke personeelsuitval en de overbelasting van de eerste lijn raakt ons zorgsysteem steeds meer ontwricht", waarschuwt Zorgnet-Icuro. De ziekenhuizen vragen daarom "doortastende maatregelen met een duurzaam karakter".

Volgens Zorgnet-Icuro "lijken de softe maatregelen van enkele weken geleden weinig tot geen effect te sorteren". Daarom vragen de ziekenhuizen dat het overlegcomité van de verschillende regeringen woensdag maatregelen neemt die lang genoeg kunnen worden volgehouden.

Volgens de zorgkoepel zijn de adviezen van de experten in de GEMS hiervoor richtinggevend.  Zij pleiten in een nieuw rapport voor een tijdelijke sluiting van het nachtleven, een uitbreiding van de mondmaskerplicht en verplicht telewerk.

Het staat als een paal boven water dat vaccinatie een van de instrumenten is die ons verder door deze crisis moet loodsen.

Margot Cloet toont zich ook een voorstander van verplichte vaccinatie voor iedereen tegen het coronavirus. Ze vraagt dat de verplichte vaccinatie bespreekbaar wordt en het debat hierover niet langer uit de weg wordt gegaan.

Volgens Cloet wordt dagelijks bewezen dat de vaccins werken, omdat gevaccineerde covidpatiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen minder ziek zijn dan ongevaccineerden.

"De vaccins beschermen niet tegen alles, maar het helpt toch wel. We moeten stoppen met te debatteren wie wel en wie niet gevaccineerd moet worden. Het staat als een paal boven water dat vaccinatie een van de instrumenten is die ons verder door deze crisis moet loodsen."

Oproep

De ziekenhuizen richten zich niet alleen naar de politiek, maar ook tot de bevolking en vragen dat iedereen zich laat vaccineren en zijn contacten de komende tijd beperkt. Hierdoor kan iedereen helpen aan het rechthouden van het zorgsysteem, zegt Zorgnet-Icuro. "Want vroeg of laat hebben we allemaal zorg nodig."

Beluister het gesprek met Margot Cloet (Zorgnet-Icuro) in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet