Sneller dan het licht

22 november 2011

Weet u nog dat de wetenschappelijke wereld in september ondersteboven was van deeltjes die zich sneller dan het licht verplaatsten? De lichtsnelheid is een constante, of hoort dat volgens de huidige stand van de wetenschap te zijn. Licht kan nooit sneller reizen dan 299.792.458 meter per seconde.


Uit Einsteins speciale relativiteitstheorie volgt ook dat niets sneller kan reizen dan licht. Ook kleine haast massaloze deeltjes niet. Die zekerheid stond geweldig ter discussie, toen in september bij een experiment van het CERN in Zwitserland en het Italiaanse Laboratori Nazionali in Gran Sasso bleek dat een neutrino sneller kon reizen dan het licht.

De wetenschappers haasten zich om dat netelige resultaat aan methodologische fouten te wijten. De media toeterden dat Einstein ongelijk had.

Dat experiment is nu herhaald én verbeterd. En de neutrino's versloegen alweer de lichtsnelheid. Wat nu?

Sommige fysici denken dat de resultaten nog altijd aan meetfouten te wijten zijn. Iets met de onderlinge synchronisatie via gps bijvoorbeeld. Anderen menen toch dat de theorie moet aangepast worden. Dat neutrino's misschien een binnenweg nemen via een onzichtbare extra dimensie.

Enfin, de wetenschappelijke wereld hoeft de theorie voorlopig nog niet te herzien. Daarvoor moet het het neutrino-experiment ook elders met succes overgedaan worden. De resultaten moeten dan collegiaal getoest worden en verschijnen in een gezaghebbend wetenschappelijk tijdschrift.

Intussen mogen we natuurlijk wel gefascineerd blijven.