Sneller internet met grafeen

9 januari 2018
Het internet een keer of duizend sneller maken, als dat zou kunnen. En hé… het kan! Dankzij Ben Van Duppen en zijn collega’s.

“Het internet gaat al redelijk snel als je op zoek gaat naar webpagina’s” zegt Ben Van Duppen van de Universiteit van Antwerpen in Nieuwe Feiten. Maar op andere vlakken zal het in de huidige vorm in de toekomst tekort schieten. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende streamingdiensten: al die films en series die we willen bekijken vragen heel wat bandbreedte. En er is natuurlijk ook nog het “internet of things” dat eraan komt. Als je slimme koffiezet en je slimme thermostaat met het internet verbonden zijn, moeten ze ook snel met elkaar kunnen communiceren.

Dat snel communiceren komt alvast in orde. Want Ben Van Duppen en zijn collega’s in Manchester hebben een nieuw fenomeen ontdekt waarmee ze het huidige internet sneller kunnen maken:

Het internet werkt op dit moment door lasersignalen die via een glasvezelkabel worden doorgestuurd van een server naar je modem. Maar door gebruik te maken van een grafeenverbinding kan je meer informatie in diezelfde laserstraal steken. (Grafeen is het dunste materiaal ter wereld, dat 10 jaar geleden niet eens bestond). Het internet zou op deze manier misschien zelfs tot 10.000 keer sneller kunnen.

Voorlopig blijft Van Duppen nog met zijn beide voeten op de grond. Er is nog veel werk aan de winkel om van de ontdekking tot een concrete toepassing te komen. Maar het bestaande glasvezelnet kan alvast rustig blijven liggen, en dat is een groot voordeel. En misschien varen ook andere toepassingen er wel bij…

Beluister het integrale interview:

Lees ook: