Snelwegparking Westkerke blijft 's nachts dicht, minister Weyts is verontwaardigd

20 september 2018
© Belga
De snelwegparking langs de E40 in Westkerke blijft 's nachts dicht. Dat heeft Peter Velle, burgemeester van Oudenburg, beslist. De beveiliging is er volgens hem onvoldoende. Minister van Mobiliteit Ben Weyts reageert verontwaardigd.

De snelwegparking in Oudenburg is een tijd dicht geweest voor aanpassingswerken en gaat maandag weer open, maar enkel overdag. In een brief aan minister Weyts heeft Peter Velle (CD&V) aangekondigd dat hij de parking van Westkerke 's nachts wil sluiten. Hij hoopt dat de transmigranten dan weg zullen blijven. In Oudenburg zijn er al incidenten geweest met transmigranten en de burgemeester had eind augustus al aangekondigd dat hij -als er aanleiding zou kunnen zijn tot het minste incident- niet zou aarzelen om de parking te sluiten.

"De situatie op het terrein is zo dat ik onmogelijk de parking 's nachts kan laten opengaan", zegt Peter Velle in 'De Ochtend'. "De afspraken die ooit zouden gemaakt zijn met de vorige burgemeester is één ding, maar de realisatie is iets anders. Ook de vorige burgemeester heeft al gezegd dat de veiligheidsmaatregelen onvoldoende zouden zijn."

"Ik heb geen probleem met een parking voor langparkeerders als principe. Bij de werken is enkel de capaciteit van de parking uitgebreid. Het enige, wat qua extra beveiligingsmaatregel gebeurd is, is het aansluiten van een kabel van een camera." Velle benadrukt dat hij zijn besluit genomen heeft na overleg met de gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) en de politiediensten.

Verontwaardigd

Minister Ben Weyts (N-VA) is verontwaardigd. "Ik begrijp die beslissing helemaal niet." Er zijn veel investeringen gebeurd om te voorkomen dat transmigranten in de vrachtwagens klimmen, zegt hij in 'De Ochtend'. "We hebben afspraken gemaakt in 2017. Westkerke is aangeduid als een parking voor lang parkeren, op voorwaarde dat er extra veiligheidsmaatregelen zouden worden genomen en we hebben die genomen."

"Zeg ik dat er geen enkel risico meer is, niettegenstaande die permanente bewaking en de hekken, natuurlijk niet. Maar bij voorbaat een parking sluiten, nadat alle voorgaande afspraken en overeenkomsten te goeder trouw zijn uitgevoerd, en dat we zelfs nog extra maatregelen voorzien, dat getuigt nu toch niet van behoorlijk bestuur? Blijkbaar is men, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, op zoek naar een verkiezingsthema, maar dat is dan wel op de kap van de vrachtwagenchauffeurs, van de verkeersveiligheid en van de veiligheid van de bevolking binnen en buiten die betrokken gemeente."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister het interview met Ben Weyts:

Lees ook: