Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Snurk je? Testen op apneu kan nu ook makkelijk vanuit je eigen bed

vr 3 jul. - 4:32

Onderzoek naar slaapapneu - een slaapstoornis waarbij iemand tijdens het slapen enkele seconden geen lucht meer krijgt - moet niet altijd 's nachts in het ziekenhuis gebeuren, maar kan meestal thuis. Dat zegt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. Zo'n onderzoek thuis heeft namelijk veel voordelen, zo klinkt het.
Ziekenhuisbed

Slaapapneu is geen beperkt probleem. In ons land volgen zo'n 140.000 mensen er een behandeling voor. Alleen... vooraleer die behandeling kan worden terugbetaald, moet de patiënt één nacht in het ziekenhuis doorbrengen om daar de diagnose van slaapaneu te bevestigen. Hij slaapt dan 's nachts in het ziekenhuis, terwijl verschillende elektroden allerlei metingen doen. Een camera houdt ook uw slaapgedrag in de gaten. Vaak is er nog een tweede nacht in het ziekenhuis nodig, om de opgestarte behandeling aan te passen.

Ondertussen is er volgens het Kenniscentrum behoorlijk wat vooruitgang geboekt en zijn er ook eenvoudige(re) en draagbare apparaten op de markt, waarmee de diagnose ook perfect thuis bij de patiënt kan worden gesteld. Dat heeft volgens het Kenniscentrum een aantal voordelen.

"Eerst en vooral slapen mensen veel beter thuis, in hun normale omgeving", zegt Chris De Laet van het Kenniscentrum. "Je krijgt dus een normaler slaappatroon en normalere resultaten van een normalere nacht. Dat is belangrijk, aangezien de behandeling ook thuis moet gebeuren. Daarnaast kan het ook geld uitsparen voor de ziekteverzekering, want een nacht in het ziekenhuis is duur."

Het blijft wel belangrijk dat de resultaten worden bekeken door een specialist, benadrukt het Kenniscentrum.

Daarnaast merkt het Kenniscentrum dat in andere landen er vaak telebewaking wordt gebruikt om de behandeling op te volgen. De slaapgegevens van de patiënt thuis worden versleuteld en doorgestuurd naar een dokter. Zo kunnen eventuele problemen snel aan het licht komen.

Luister naar het gesprek met Dirk Pevernagie, specialist bij het slaaplabo in het UZ Gent:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet