"Sociale media bevestigen onze relaties met anderen"

2 december 2015
Snapchat, Instagram, Twitter, Facebook... Jongeren kennen de sociale media op hun duimpje en gebruiken ze naar hartenlust. Maar heeft dat invloed op onze vriendschappen offline? En gaan we anders handelen door die manier van communiceren?

"Je mag zeker niet alle sociale media over één kam scheren", zegt Mariek Van Den Abeele van de Universiteit Gent. 

Zo is er een groot verschil tussen Instagram en Snapchat, volgens Van Den Abeele: "Instagram heeft een publiek zo groot als de hele wereld. Bij Snapchat heb je een soort lijst van jouw netwerk en daaruit kies je iemand waar je een specifieke foto naartoe wil sturen."

Bij Snapchat overlapt het offline netwerk dus vaak met het online netwerk. Maar het verschil tussen de twee applicaties zit niet alleen in het publiek, er is ook een inhoudelijk verschil: "Snapchat is een heel speels gebeuren: over het hier en nu, het registreren van de echte werkelijkheid. Je neemt één foto, en als die niet mooi is, dan is dat zo."

Bij Instagram is dat helemaal anders. Zelfpresentatie is daar heel belangrijk. "Mooi willen zijn, dat zien we niet op Snapchat, maar wel op Instagram.", zegt Van Den Abeele.

 

Maar dat wil zeker niet zeggen dat sociale media daarom niet goed zijn om relaties te onderhouden. Sterker nog, het is een manier voor jongeren om met elkaar te communiceren:

De interactie tussen jongeren op sociale media is een voortdurende bevestiging van de relaties die ze met elkaar hebben.

 

Vandaag zijn digitale media immers geschikt om vriendschappen te onderhouden. Maar, zo zegt Van Den Abeele, "Het is ook een erg veilige manier. Het is een minder hoge drempel dan écht contact."