Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Sociale partners na overleg bij premier: "Regering gaat over loonopslag beslissen, wij gaan verder met andere punten"

vr 30 apr. - 4:17

De federale regering gaat zelf moeten beslissen over de loonopslag in de privébedrijven, de standpunten van de sociale partners zelf liggen daar te ver uit mekaar. Over andere thema's gaan vakbonden en werkgevers wel voort onderhandelen. Dat laat onder anderen ACV-topman Marc Leemans verstaan na een overleg op het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD) met de sociale partners.
Pieter Timmermans

De federale regering had de sociale partners tijd gegeven tot 1 mei om tot een akkoord te komen over de lonen in de privésector. Maar de gesprekken over onder meer 0,4 procent opslag bovenop de index raakten volledig geblokkeerd. De vakbonden willen dat er meer inzit dan 0,4 procent, zeker bij bedrijven die ondanks de coronacrisis goede cijfers behaalden. De werkgeversorganisaties willen vasthouden aan de 0,4 procent (zoals die berekend is op basis van de loonwet) om de concurrentiekracht van de bedrijven veilig te stellen. In bedrijven die ondanks corona goed boeren kan iets extra. Maar wat en waar? De sociale partners raakten er niet uit.

Normaal komt het dossier dan op de regeringstafel terecht. In een ultieme poging om de sociale partners toch nog tot een akkoord te laten komen, hebben premier De Croo en federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) de werkgeversorganisaties en de vakbonden in de late namiddag uitgenodigd op het kabinet van de premier. Na goed vier uur was dat gesprek afgelopen. "Een open en constructief gesprek", klonk het na afloop bij het kabinet van de premier.

Maar de standpunten van de sociale partners over de maximale loonopslag en over premies in bedrijven die het goed doen ondanks de coronacrisis liggen toch nog te ver uit elkaar om tegen 1 mei tot een akkoord te komen. De regering gaat daarom zelf een beslissing over het zeer gevoelige dossier moeten nemen. "Het overleg over de lonen was stopgezet omdat duidelijk was dat de standpunten uit mekaar lagen. Daar gaat de regering in beslissen", laat Marc Leemans - voorzitter van de christelijke vakbond ACV - weten.

Over andere punten uit het sociaal overleg gaan de sociale partners wel nog zelf onderhandelen. Dan kan het bijvoorbeeld gaan over hogere minimumlonen en soepeler overuren. "De verschillende meningen zijn geuit over de loonvorming en andere. De premier heeft alle elementen in handen. De partners gaan volgende week verder afspraken maken over werkzaamheden rond een aantal thema's die zij belangrijk vinden", aldus Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen.

Spanning binnen de meerderheid

Binnen de federale meerderheid voerde Vooruit-voorzitter Conner Rousseau gisteren de druk alvast op over loonsverhoging. Hij liet verstaan dat ook hij meer dan 0,4 procent opslag mogelijk wil maken, zo niet moeten de dividenden voor de aandeelhouders van bedrijven geremd worden, vindt hij.

De voorzitter van de Vlaamse socialisten kreeg steun van de Franstalige socialisten, zeer tegen de zin van de liberale partners in de regering. Al sprak PS-minister van Werk Dermagne vanmiddag alweer wat meer sussende taal in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Daar kreeg de regering tijdens de plenaire vergadering heel wat vragen over de kwestie. De uiterst-linkse PVDA voerde de druk op de socialisten op, de rechtse oppositiepartijen viseerden de liberale premier De Croo.

Beluister een gesprek met Professor Ive Marx in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Beluister een gesprek met Paul Magnette in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet