Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Socialistisch ziekenfonds haalt uit naar Vlaamse regering: "Men had een aantal doden kunnen vermijden"

do 30 apr. - 6:56

De Vlaamse regering had een aantal doden in de woonzorgcentra kunnen vermijden. Dat zegt voorzitter van de socialistische mutualiteiten Paul Callewaert in 'De Ochtend', op de vooravond van 1 mei, het feest van de arbeid. "Men heeft de bewoners zonder bezoek gezet, en het personeel zonder beschermingsmateriaal of richtlijnen. Daar is opgekropte woede over", zegt Callewaert.
© Belga

"Het hele beleid heeft steken laten vallen", zegt voorzitter van de socialistische mutualiteiten Paul Callewaert stellig. Volgens Callewaert heeft de Vlaamse regering te laat gereageerd om de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan in de woonzorgcentra.

Nochtans werd er op 12 maart al beslist om geen bezoek meer toe te laten. Maar daarna bleef het volgens Callewaert wekenlang oorverdovend stil. "Men heeft de instellingen dichtgedaan zonder enige begeleidingsmaatregel, zonder beschermingsmaatregelen op vlak van kledij of maskers, zonder richtlijnen over de opvang of behandeling, en zonder bezoeksrecht", zegt Callewaert. "Dat heeft honderden personeelsleden, duizenden bewoners, en tienduizenden familieleden in de onzekerheid gestort."

Als je de instellingen sluit en pas 4 weken later de eerste maatregelen neemt, dan ben je kostbare weken verloren.

Het is makkelijk om een crisis achteraf te voorspellen natuurlijk. Maar volgens het socialistisch ziekenfonds kon er wel degelijk, met de kennis van toen, vroeger gehandeld worden. "Men wist al lang dat ouderen de zwaksten waren. Het reactievermogen was echt traag. Als je op 12 maart de instellingen sluit, en de eerste echte maatregelen pas tot 4 weken later neemt, met een taskforce die de problemen moet oplossen, dan ben je 4 kostbare weken verloren", zegt Callewaert.

In zijn boodschap voor 1 mei heeft Callewaert het zelfs over nodeloze doden die gevallen zijn.  Dat bevestigt hij ook in 'De Ochtend': "Als men mensen opsluit zonder enige vorm van begeleiding en bescherming, en als het virus daarbinnen treedt, dan weet je wat er gebeurt. Dan zit je in een cocon. Men kan dan nog wel maatregelen nemen, maar men ziet het aantal sterfgevallen stijgen. En daar zit toch onze opgekropte woede. Dat had deels kunnen vermeden worden."

Er was volgens Callewaert dan ook een proactieve aanpak nodig: "Men had het aantal doden kunnen vermijden mits een proactieve aanpak. De taskforce had er voor 12 maart moeten zijn." Callewaert zegt ook dat men beschermingsmateriaal had moeten voorzien, net zoals genoeg testen en duidelijke richtlijnen over de behandeling. 

"Laat dit een les zijn naar de toekomst, dat overleg met de partners in het middenveld, die met de voeten in de modder staan, belangrijk is."

Bezoek

Callewaert begrijpt ook niet dat de bewoners van woonzorgcentra nu al meer dan een maand zonder bezoek moeten leven. Twee weken geleden besliste de Nationale Veiligheidsraad nochtans om het weer toe te laten, maar dat werd teruggeschroeft omdat er niet genoeg waarborgen waren voor de veiligheid. Vanaf volgende week zullen instellingen voor mensen met een beperking wél opnieuw bezoek mogen ontvangen, volgens strikte richtlijnen. Callewaert pleit er dan ook voor om ook het toelaten van bezoek in woonzorgcentra opnieuw te bekijken.

Bezoek in woonzorgcentra met alle beschermingsmaatregelen zoals plexiglas, moet kunnen.

"Wij vonden dat men al vanaf het begin op één of andere manier bezoek moest kunnen regelen", zegt Callewaert. "Zeker voor mensen bij wie het einde nadert. In het buitenland, maar ook in ons land, hebben we intussen al voorbeelden gezien om bezoek te regelen op een creatieve manier. Ik denk dat het met alle beschermingsmaatregelen, zoals plexiglas, en de juiste richtlijnen moet kunnen."

Solidariteit

Maar de coronacrisis heeft ook iets goeds veroorzaakt, vindt Callewaert. "Er is een golf van spontane solidariteit tot stand gekomen", zegt Callewaert. "Mensen die ons verzorgen, mensen die blijven werken om samenleving draaiende te houden, mensen die in kot blijven, mensen die mondmaskers maken,... En naast die spontane solidariteit is er ook een georganiseerde solidariteit van de overheid: de sociale zekerheid en het herverdelingsmechanisme. Daarmee bestrijdt men een crisis. Na 2 crisissen op 10 jaar tijd is het stilaan duidelijk dat we als gemeenschap sterk staan als we een sterke overheid hebben en een sterke sociale zekerheid. Laten we dat koesteren", aldus Callewaert.

Beluister het gesprek met Paul Callewaert in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet