Socrates was een voetballer

27 juni 2018
“De dag waarop de Engelse jeugd voor tennis en golf kiest in plaats van voor aloude, mannelijke sporten als cricket, polo en voetbal zal een treurige vingerwijzing zijn voor de toekomst van ons ras.” Aldus een lezersbrief in The Times in de zomer van 1914.

Het citaat komt uit ‘De regels van het spel’ van David Papineau. Dat is een Brits wetenschapsfilosoof en fanatiek amateursporter. Hij speelde o.a. cricket, voetbal, rugby, squash, hockey en golf. En hij zeilde. “In geen enkele van deze disciplines was hij succesvol” meldt de achterflap van zijn boek. Als filosoof daarentegen, speelt hij in eerste klasse.

De boze lezersbrief maakt deel uit van een essay over de vraag wanneer een menselijke activiteit een sport genoemd mag worden. Is videogamen of bridgen sport? Wat maakt een sport tot sport? En wat zegt dat over ons? Het soort vragen waar sportende filosofen wel eens van wakker liggen. Het boek staat er vol van. *

Heerlijke lectuur ons aangeraden door onze favoriete wetenschapsfilosoof Geerdt Magiels. Hij zit zaterdag als live commentator aan onze keukentafel.

* Dat Socrates een voetballer was, staat er gek genoeg niet in.