"Soemige mensen hebben nood oan een klapke, da hoor je"

25 oktober 2017
Taxi
"De tijd in het verkeer moet je goed benutten. Daarom praat ik altijd met taxichauffeurs en ik word daar heel slim van". Dat zegt Anne Chapelle, CEO van het modehuis bvba 32 in "De Bende van Annemie". Taxichauffeur Marc Noblesse beaamde het meteen.

Chapelle vindt dat taxichauffers een realiteit van de straat hebben en weten wat er echt leeft. "Ik ben de luisteraar in de taxi. Je hoeft de taxibestuurders niet veel vragen te stellen. Zij willen gehoord worden. Ze luisteren ook naar de radio, analyseren nieuwsberichten en passen dit toe op zichzelf."

De wereld wordt opgelost in een uur taxi en dat is geweldig

"Soemige mensen hebben nood oan een klapke, da hoor je", beaamt Antwerps taxichauffeur Marc Noblesse. Hij is een echte biechtvader: "Als de mensen instappen, zeg je hen goeiemorgen, goeiemiddag of goeieavond. Antwoorden ze niet dan probeer je nog even of zwijg je. Als ze antwoorden, begin je over de feiten van de dag. Het ene gesprek brengt het andere gesprek voort." 

De klanten van Noblesse vertellen hem over de feiten van de dag, het leven, hun familieleden of wat ze in de kliniek hebben meegemaakt. "Sommige dingen kun je niet verder vertellen. Het zijn zaken die je opslaat en meeneemt."

"De mensen verwachten een antwoord van mij. Ik vertel gewoonlijk over koetjes en kalfjes, de voetbalploeg, over thuis en wat we gegeten hebben." 

Soems vroagen ze wa ze moeten eten. Dan stel ik ne menu soamen

Radio 1 Select