Soenens: "Er zal oorlog gevoerd worden over Trumps defensieplannen"

28 februari 2017
De Amerikaanse president Donald Trump wil 54 miljard dollar meer spenderen aan defensie. De vraag is wie Trumps defensieplannen gaat betalen. "Dit wordt een begroting waar oorlog over gevoerd zal worden. Republikeinen en Democraten zullen het nooit eens worden", analyseert Amerika-correspondent Björn Soenens.

In afwachting van de State of the Union van Donald Trump zelf kondigde een functionaris van het Witte Huis gisteren al aan dat de regering-Trump de begroting voor defensie met 54 miljard dollar wil optrekken.

"Dat zou een zeer grote stijging zijn van het defensiebudget in vergelijking met zijn voorganger", analyseert Amerika-correspondent Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1. Wetende dat het Amerikaanse desensiebudget nu al 600 miljard dollar bedraagt, "meer dan de 10 volgende landen samen".

De laatste jaren is er fors bespaard op defensie in de VS, door een bijzondere wet kon er alsmaar minder worden uitgegeven. Maar Trump wil een sterk leger en dus meer geld en middelen voor dat leger. Het extra geld zal onder meer dienen voor het uitbouwen van militaire bases overzee of het aantrekken van extra militairen.

De budgetverhoging is niet echt een verrassing, stelt Soenens: "Als je Amerika groot wil maken en het prestige wil versterken in de wereld, dan moet je je borst nat maken en nog meer geld uitgeven aan defensie."

Voor sommigen is die 54 miljard echter nog niet genoeg, weet Soenens. "John McCain bijvoorbeeld (de Republikeinse senator die op zijn zachtst gezegd het niet altijd eens is met Trump, red.) zegt dat er nog 40 miljard extra uitgegeven zou moeten worden."

Wie gaat dat betalen?

De grote vraag is: wie gaat die budgetverhoging betalen? Trumps partijgenoten lonken volgens Soenens naar de sociale zekerheid en gezondheidszorg. "Ze willen knippen in Medicare en Medicaid, maar Trump wil niet raken aan de sociale zekerheid, want hij heeft zijn kiezers beloofd dat hij dat niet zou doen.

Waar Trump het geld dan wel zal halen? Hij zal knippen in buitenlandse hulp, aan landen zoals Pakistan en Afghanistan, voorspelt Soenens, geld dat anders naar terroristische activiteiten dreigt te gaan. "Er zal ook minder geld gaan naar ontwikkelingshulp, er zal geknipt worden in programma's voor kunst, cultuur, onderwijs en armoedebestrijding in iegen land."

Soenens is formeel: "Ze gaan het enorm voelen." En hij voorspelt: "Dit wordt een begroting waar oorlog over wordt gevoerd, de twee partijen gaan het nooit eens worden. Ik zie het niet meteen goed komen."

Eerst Fox, dan State of the Union

Mogelijk komen we vanavond meer te weten over Trumps plannen, want dan houdt de nieuwe Amerikaanse president zijn eerste State of the Union. Die vindt om 9 uur vanavond Amerikaanse tijd plaats, bij ons is dat dus woensdagmorgen. 

Maar de Amerikanen zullen zolang niet hoeven te wachten, want Trump zal dinsdagochtend al een interview geven op onder meer FOX. "En daar zal hij wellicht al het een en ander lossen."

Radio 1 Select