Sofie Vanrafelghem: "Het buitenland viert onze biercultuur beter dan de Belgen zelf"

19 november 2018
België Bierland bij uitstek! Nergens vind je zoveel verschillende soorten bier. Maar hoe uniek is onze biercultuur nog? Is het een buitenland aan een inhaalbeweging bezig?

Sofie Vanrafelghem, biersommelier bij Sofie’s World: "Je ziet overal dat de belangstelling voor speciaalbier stijgt, en de belangstelling voor pils daalt, wat betekent dat de biercultuur overal diverser wordt. Zelfs in wijnland Frankrijk: daar had je in de jaren zeventig een dertigtal brouwerijen, en nu zijn er meer dan 800! "

"Zowel bij ons als in het buitenland zie je een hernieuwde belangsteling voor lokale producten, men wil iets ceeëren wat typisch is voor de eigen streek zoals een eigen bier. We keren zo een beetje terug naar de tijd waarin ieder dorp zijn eigen brouwerij had. Ik vind dat wel een mooie evolutie. Wereldwijd merk je ook dat steeds meer mensen eens een ander bier willen proberen, dat ze bier drinken voor de smaak en niet (alleen) om er dronken van te worden." 

"De Belgische biercultuur blijft wel een lichtend voorbeeld voor buitenlandse brouwers. Neem nu het Saison-bier, dat oorspronkelijk uit Henegouwen komt. Er zijn in de wereld nu een 50.000-tal Saisonbieren, en het merendeel komt niet uit België.  'Belgian Style' is een kwaliteistlabel geworden. Het is niet alleen een marketingtruc maar kan ook echt naar een bepaald brouwproces verwijzen, zoals de typische gisting van de Westmalle Tripel. Grappig detail: er wordt in de VS zelfs een IPA Belgian Style gebrouwen ('Raging Bitch'), hoewel daar niks Belgisch aan is. IPA-bieren komen oorspronkelijk uit Engeland en werden enkele jaren geleden herontdekt door Amerikaanse brouwers. "

In internationale lijstjes zoals de World Beer Cup scoort België vooral met zure bieren zoals Oude Geuze of Kriek. Vanrafelghem "Dat Lambic (de basis van Geuze) alleen in de Zennevallei gebrouwen zou kunnen worden omdat daar bepaalde micro-organismen voorkomen is helaas een fabeltje. Maar het is wel zo dat het een zeer moeilijk proces is en dat de juiste vakkennis nog altijd vooral in het Pajottenland te vinden is."

"Het lijkt wel alsof het buitenland de Belgische biercultuur beter viert dan de Belgen zelf. Overal doet men onderzoek naar het definiëren van bierstijlen, behalve in België. Het serveren van bier op restaurant als alternatief voor wijn is in België ook nog altijd minder ingeburgerd dan elders. Belgen weten al bij al weinig over bier: wat is een Saison? Hoe verloopt een gistingsproces precies? We lijken soms te vergeten dat we een bierland zijn."