Solar Orbiter succesvol gelanceerd om nooit gezien deel van zon te observeren: "Kennis cruciaal voor leven op aarde"

10 februari 2020
© AFP
Vanop de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida is even na 5 uur vanmorgen onze tijd de satelliet Solar Orbiter richting de zon gelanceerd. Bedoeling is dat we de komende jaren veel nieuwe informatie over onze ster gaan verzamelen. Eén van de instrumenten aan boord van de Solar Orbiter is trouwens ontwikkeld door de Koninklijke Sterrenwacht van België.

Iets na 5 uur vanmorgen is een Atlas V-raket opgestegen van op het lanceerplatform Cape Canaveral in Florida, met aan boord de gloednieuwe ruimtesonde Solar Orbiter, een gezamenlijk project van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Amerikaanse NASA. De Solar Orbiter is nu op weg richting de zon, om daar de vele mysteries van onze moederster verder te ontrafelen.

De Solar Orbiter zal op een gegeven moment tot op zo'n 42 miljoen kilometer van de zon komen. Om u een idee te geven: Mercurius, de planeet die het dichtste bij de zon staat, bevindt zich ongeveer 58 miljoen kilometer van de zon. De aarde op 150 miljoen kilometer. Het toestel zal onder meer beelden nemen van de magnetische polen van de zon, wat nog nooit gebeurd is.

"Uit die missie zal hoogstwaarschijnlijk extra kennis komen", aldus wetenschapskenner Lieven Scheire. En dat is belangrijk. "De zon is alles voor ons. Al onze energie, behalve de kernenergie, komt van daar. De zon stoot ook zonnewinden uit en dat houdt risico's in voor de aarde. Een zware zonnestorm kan onze satellieten en zelfs ons internet platleggen. Daarvan moeten we dus goed weten hoe dat precies werkt. En de zon beïnvloedt ook ons klimaat."

Kennis van de zon is echt cruciaal voor het leven op aarde

De Solar Orbiter gaat dus relatief dicht bij de zon passeren. Een hitteschild moet de instrumenten beschermen tegen de extreme hitte en straling, waardoor de juiste observaties kunnen binnenkomen.

Anik De Groof, zonnefysicus van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, werkte mee aan het project. Beluister het gesprek in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: