Solliciteren met een curriculum video? "Als ik mezelf op video zie, wil ik die verwijderen"

30 januari 2018
Steeds meer werkgevers vragen dat sollicitanten een video insturen in plaats van een klassieke sollicitatiebrief. Volgens de VDAB heeft dat veel voordelen.

“In een video kan je meteen tonen wie je bent en wat voor persoonlijkheid je hebt, dat is op papier veel moeilijker”, zegt Shaireen Aftab, de woordvoerster van VDAB in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Antoine Stasse, HR-officer van Walibi, bevestigt dat. Walibi kreeg voor komende zomer al 1000 videosollicitaties binnen, en dankzij de video’s kunnen de recruiters gemakkelijker bepalen of iemand bijvoorbeeld klantvriendelijk is.

Extraatje met problemen?

Ralf Caers, professor Human Resources Management aan KULeuven is eerder voorzichtig. "Een video cv is iets dat we al jaren kennen. Het komt er soms bij als extraatje bij een cv, maar er duiken ook wel wat problemen bij op. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet altijd mogelijk is een persoonlijkheid goed te kunnen afleiden. Sollicitanten kunnen een video bewerken of enkele keren opnieuw maken. Dus wie op het eerste zicht een vlotte kerel lijkt, kan dat in werkelijkheid niet blijken te zijn."

Wie op het eerste zicht een vlotte kerel lijkt, kan dat in werkelijkheid niet blijken te zijn

Bovendien komt meer dan alleen het uiterlijk naar voren in een video. "Of iemand tattoeages heeft of de kwaliteit van een stem, bijvoorbeeld. De vraag is of we als interviewer ons niet te veel laten leiden door persoonlijke voorkeuren en stereotiepen."

Lees meer over het gesprek met Caers via vrtnws.be

Totale sollicitatiebeleving

Johan Driessens, CEO van Branded.Careers is voorstander. "Het is een tool voor een totale sollicitatiebeleving." Bij een klassiek cv ligt de nadruk te veel op de hard skills, vindt hij. "Zo wordt een match gezocht, maar met een video kan je echt contact zoeken."

Het is een tool voor een totale sollicitatiebeleving. Bij een klassieke cv ligt de nadruk te veel op hard skills om een match te zoeken 

Maar wat denkt een sollicitant van zo'n video? Luisteraar Jurgen ziet het niet zitten, mocht hij opnieuw op zoek gaan naar werk. "De zenuwen voor een gewoon sollicitatiegesprek gaan wel weg, maar als ik mezelf op video zie, heb ik de neiging om die te verwijderen." 

"In tegenstelling tot Jurgen heb ik veel minder zenuwen bij het maken van een video dan voor een sollicitatiegesprek. Net omdat je die video kan monteren of opnieuw kan maken”, vindt Radio 1-collega Max Vryens.

Hij was de eerste videosollicitant op de redactie, ook al was dat niet gevraagd. "Momenteel maak ik video's voor de webredactie, dus toen ik dat in de vacature zag staan, dacht ik, waarom niet solliciteren met een video." 

Herbeluister de uitzending