“Sommige mensen kunnen moeilijk geloven dat ik niet ben gepest”

21 januari 2018
Comedian Jan Jaap van der Wal woont half in België en half in Nederland. Waar hij zijn zoontje precies wil laten opgroeien, daar is hij nog niet uit. “Tot mijn vrouw zwanger werd, heb ik gedacht: 'dit gaat nooit lukken'.”

Jan Jaap van der Wal wist al uit een vorige relatie dat hij moeilijk kinderen kon krijgen. “Toen ik mijn vrouw leerde kennen, heb ik het haar meteen gezegd. Haar antwoord? ‘Ik ben gelukkiger met jou zonder kind, dan dat ik nu wegga en met een ander een kind krijg’.”

Het werd een lang ziekenhuistraject voor het koppel om een kind te krijgen. “Dan is het iedere maand opnieuw een teleurstelling. Wie vlot kinderen krijgt, is zich er niet van bewust, maar de romantiek die erbij hoort, gaat er na een aantal jaar toch af.”

Wie vlot kinderen krijgt, is zich er niet van bewust, maar de romantiek die erbij hoort, gaat er na een aantal jaar toch af

Een domper voor de comedian. “Want alles lukte in mijn leven. Dan is het frustrerend dat het meest basale dat er is – jezelf voortplanten – niet lukt.” En kijk, het lukte uiteindelijk toch. “Daarom zeg ik tegen anderen die worstelen: blijf volhouden!”

Hij vergat zelfs hoe lang het duurde om een kind te krijgen. “Het is maar door het er nu over te hebben, dat ik het me realiseer. Nu denk ik vooral: ‘wanneer slaapt hij door’ (lacht).”

Vrees voor hazenlip?

Was er de vrees dat zijn zoon ook met een hazenlip zou geboren worden? “Ik had er de humor nog van kunnen inzien”, lacht hij. “Bovendien, vandaag kan je al in een vroeg stadium testen doen.” Mocht het toch zo zijn geweest, “dan had ik mijn zoon opgevoed zoals ik ben opgevoed en hem geleerd kracht te halen uit zichzelf.”

Hoewel van der Wal anders opgroeide dan zijn leeftijdsgenootjes – tot zijn twaalfde onderging hij dertien operaties – werd hij niet gepest. “Sommige mensen kunnen dat moeilijk geloven.” Daarom heeft hij lof voor zijn ouders. “Mijn moeder ging naar de klas om te vertellen wat ik had. Als ik in het ziekenhuis lag, mochten mijn klasgenoten langskomen. Heel spannend voor hen. Zo ging ik vrij moeiteloos door mijn jeugd heen.”

Mijn aantrekkingskracht, dat is mijn zelfvertrouwen. Het belangrijkste is je eigen talent en het vuur in jezelf te vinden

“Mijn vader stuurde me, tot in den treure, naar logopedie. Hij vond dat ik me verbaal staande moest kunnen houden. Als ik vandaag kinderen en ouders met een hazenlip ontmoet, benadruk ik dat ze daar ook voor moeten zorgen. Het is één ding als je er niet normaal uitziet, maar als je ook moeilijk te verstaan bent, kan je moeilijk aansluiting vinden.”

Ondervond van der Wal alsnog uitdagingen? “Ik kan geen ballonnen opblazen, dus feestjes bij mij zijn karig”, grapt hij. In de liefde waren weinig hindernissen. “Mijn aantrekkingskracht, dat is mijn zelfvertrouwen. Het belangrijkste is je eigen talent en het vuur in jezelf te vinden. Op een podium te staan, gaf me een soort glans. Daar licht iedereen van op.”

Herbeluister de hele uitzending

Lees ook