"Sommige parlementsleden komen af met Roodkapje en de boze wolf. Dan moet ik zeggen: dat is maar een sprookje!"

28 augustus 2021
© Radio 1
Zuhal Demir is als laatste te gast in De Boshut van Annemie Peeters deze zomer, en dat is niet zonder reden. Zuhal Demir is immers Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme. Het Pijnven, wat een onderdeel van het Bosland is én de plek waar onze boshut staat, valt dan ook onder haar bevoegdheid. “Het is een ruime bevoegdheid, maar je kan dan ook veel doen. En soms komen bevoegdheden ook samen.”

Herbeluister deze uitzending:

Het Pijnven, en bij uitbreiding Bosland, wordt beheerd door het Agentschap Natuur en Bos, en op die manier is Zuhal Demir als Vlaams Minister van Omgeving dus ook zo'n beetje 'eigenaar' of 'baas' van ons bos. Boswachter Eddy Ulenaers wil heel graag van Bosland een officieel ‘Nationaal Park’ maken. De aanvragen daarvoor worden dit najaar beoordeeld, vertelt minister Zuhal Demir. “Er is op dit moment maar één Nationaal Park in Vlaanderen, de bedoeling is om naar drie te gaan. Op die manier kan je een park ook beschermen, je krijgt middelen om te investeren, om zo Europese topnatuur te worden.” Er zijn heel veel aanvragen binnengekomen, van bijna elke Vlaamse provincie. “En dat is een heel goed teken.”

Minister Zuhal Demir en boswachter Eddy hebben mekaar al eerder ontmoet. “Toen ik pas aangesteld was als minister met deze bevoegdheden, ben ik naar allerlei verschillende natuurgebieden geweest, telkens met de boswachter. Dan vroeg ik: ‘wat is hier belangrijk?’, en konden de boswachters mij de belangrijkste pijnpunten uitleggen."

 

Rozanne met het sprookjesboek
Rozanne met het sprookjesboek
Rozanne, boswachter Eddy en minister Zuhal Demir
Rozanne, boswachter Eddy en minister Zuhal Demir

Rozanne was tijdens het eerste uur van de uitzending gaan wandelen met onze stagiaire, die we tijdelijk Nanny Nette hebben gedoopt. Ze zijn terug bij de boshut, en Nette heeft aan Rozanne het sprookje van Roodkapje en de wolf voorgelezen. "En de wolf heeft oma en Roodkapje opgegeten!" vertelt Rozanne. "Als ik het voorlees", zegt Zuhal Demir, "leg ik wel uit dat het maar een sprookje is." De wolf is immers in het echt niet zo'n gevaar voor de mens. "Experten zeggen dat de wolf eerder schuw is." Boswachter Eddy vult aan: "Ik heb ze al een paar keer gezien, en ik heb me nog nooit bedreigd gevoeld!" 

De wolf is een Europees beschermde soort, en dus is het de taak van de boswachter de dieren te beschermen. "Ze zijn ook belangrijk voor onze natuur, ze halen de zwakkere dieren er vantussen en houden de populatie gezond." Demir begrijpt wel dat mensen niet blij zijn als hun schaap of kip doodgebeten wordt door de wolf: “Het is een uitdaging om het evenwicht te zoeken tussen de wolf beschermen en rekening houden met die gevoelens." Eddy benadrukt: "het is belangrijk een goed raster te installeren, die mensen hebben geen last meer van de wolf." 

Toch merkt minister Demir dat er nog veel te weinig kennis is bij mensen over de wolf: “Ik heb het al gehad dat er echt een parlementslid begon over het sprookje van Roodkapje en de boze wolf en vroeg ‘wat als de wolf kinderen gaat opeten’. Dan moet ik echt benadrukken dat dat een sprookje is!”

Meer informatie?

Ga naar de website van Bosland om alles te weten over de streek

Ook op de site van het Agentschap Natuur en Bos vind je meer info

Lees ook: