Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

"Sommige renners kunnen het moeilijk begrijpen dat ze hun kansen moeten opofferen voor anderen"

wo 16 mrt. - 11:31

De relatie tussen twee ploeggenoten in de koers is niet altijd even simpel. Vaak krijgen twee kemphanen het met elkaar aan de stok als het er om toe doet. Volgens José De Cauwer moet iedereen zijn eigen plaats kennen in het peloton en daar niet te veel van afwijken.
"Sommige renners kunnen het moeilijk begrijpen dat ze hun kansen moeten opofferen voor anderen"

Gisteren won Greg Van Avermaet vrij onverwacht de rittenkoers Tirreno-Adriatico. Van Avermaet is géén veelwinnaar en het is pas sinds kort duidelijk dat het winnaars-DNA ook in zijn bloed zit. Ook nieuwsgast José De Cauwer was geen veelwinnaar. Voor hem bleef de teller in zijn profcarrière op 1 overwinning staan: de openingsrit van de Vuelta in 1976. Maar dat vindt hij helemaal niet erg.

Die overwinning kwam redelijk onverwacht. Zijn carrière bestond vooral uit het helpen van de Nederlandse veelwinnaar Hennie Kuiper. José droeg toen drie dagen de leiderstrui in de Ronde Van Spanje, maar hij moest nog steeds zijn kopman helpen. Een gek zicht: de gele trui in dienst van de wereldkampioen.

Overal zie je mannen die in de koers al veel meer bereikt hebben dan jou

José won bij de jeugd regelmatig koersen, maar bij zijn overstap naar de profs besefte hij dat er heel veel waren die beter zijn dan hem. En dan word je gebombardeerd tot knecht van een betere renner.

Voor José was dat niet evident. Hij is van nature uit niet de grote volger, dus in het begin was het moeilijk om zijn positie als knecht te aanvaarden. De persoon van Hennie Kuiper hielp daar wel bij. Samen met Hennie werkte José heel hard voor zijn overwinningen en de wereldtitel van Kuiper in 1975 was ook voor José een overwinning.

Haantjesgedrag

Renners die van zichzelf vinden dat ze minstens even goed zijn als hun kopman gaan soms tegen de wil van de ploegleiding in hun plaats opeisen. Dat kan tot problemen leiden. José kende na zijn overwinning in de Vuelta zijn plaats in de ploeg, maar velen hebben het er moeilijk mee om een trapje lager te staan dan andere renners.

Benoni Beheyt hield in 1963 Rik Van Looy van zijn derde wereldtitel, Gert Steegmans sprintte zijn kopman Tom Boonen voorbij in de Tour en Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet kunnen al jaren moeilijk door dezelfde deur. Ook als ploegleider zag hij dat het haantjesgedrag soms in de weg stond van het belang van de ploeg, met de vete tussen Greg LeMond en Bernard Hinault.

Toch kennen de meeste wielrenners in het peloton hun plaats. Als je vandaag aan de renners vraagt om in rangorde te gaan staan, met vijf favorieten voor Milaan - Sanremo dit weekend op kop, gaan ze dat netjes doen zonder veel discussie.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet