“Soms gebeurt het dat de omstandigheden je verplichten om een nummer te maken. En snel op te nemen met je iPhone”

30 september 2017
Bart Peeters kan nog altijd niet geloven dat ‘Hemel’, de song die hij schreef naar aanleiding van de terroristische aanslag in het Parijse Bataclan, 3,5 miljoen keer de wereld rond is gegaan. “Heel vreemd, voor een opname die ik de avond nadien snel gemaakt heb met een iPhone.”

“Soms gebeurt het dat de omstandigheden je verplichten om een nummer te maken”, zegt Bart Peeters in Allez Allez. Zoals bij ‘Hemel’, een van de nummers op zijn nieuwe plaat ‘Brood voor Morgenvroeg’.

Klasgenoten

“De dag na de verschrikkelijke gebeurtenissen in de Bataclan gaf ik een concert in Brussel, zeer dicht bij Sint-Jans-Molenbeek. Dus de mensen in de zaal, die waren gewoon klasgenoten geweest van de Abdeslams. De mensen van het zaalpersoneel kenden hen ook.”

Ik dacht, ik moet even op papier zetten wat ik echt denk over terrorisme

“Je kan op zo’n moment niet beginnen met het nummer waarmee je normaal je set begint. Dat kan je niet doen. Dus ik dacht, ik moet even op papier zetten wat ik echt denk over terrorisme. Hoe zwaar dat dat ook valt, hoe zwaar dat onderwerp ook is.”

Plingeldeplongen

“Dus ik deed dat. En inderdaad, ik plingeldeplongde daar wat bij. Want het had allemaal geen belang, het ging over wat je te zeggen hebt. En ’s avonds speel ik dat nummer.”

“Voor de plaat, dacht ik, dat is nu raar. Dat nummer is de wereld rondgegaan, is vertaald in het Frans, in het Engels, in het Arabisch, maar het is nog nooit in een studio opgenomen. En toen dacht ik, misschien is dat wel zinvol.”

“Ik ging aan mijn computer zitten en dan bleek dat op die bewuste dag dat nummer ook een bridge had. Maar ’s avonds ben ik die bridge vergeten te spelen. Dus die bridge is nog niet 3,5 miljoen keer de wereld rondgegaan.”

Herbeluister Allez Allez met Bart Peeters vanaf 0:21:24 hier via Radioplus.

Lijst van artikels